fbpx

Treće, finalne večeri ovogodišnjeg Demofesta nastupaju Slonz, Goblini i Nele Karajlić sa bendom, dok će biti dodijeljena i nagrada “Đakac” za najbolji tekst pjesme demo bendova, u pomen na tragično nastradalog Davida Dragičevića iz Banjaluke, najavili su organizatori Demofesta.

Piše: Vanja Stokić

Memorijalne nagrade na Demofestu počele su sa “Plavim basom”, koji se svake godine dodjeljuje najboljem basisti koji nastupi u takmičarskom dijelu, a pokrenuta je u znak sjećanja na Igora Kašikovića Kaleta, koji je u banjalučkim bendovima Recall i Revolt svirao upravo na basu plave boje.

Podrži eTrafiku

Od ove godine nagrađuje se i najbolji tekst pjesme, u znak sjećanja na Davida Dragičevića (21), koji je pronađen mrtav u rijeci Vrbas 26. marta ove godine i čija smrt još uvijek nije razjašnjena. Upravo je muzika bila sredstvo izražavanja ovog mladića, a njegova pjesma “Klinac u getu” postala je himna građana koji traže istinu i pravdu u njegovo ime.

“Na čelu tima koji će odabrati najbolji tekst nalazi se  Nikola Pejaković Kolja”, kaže direktorica festivala Brankica Janković iz markeing agencije Aquarius.

Prošlogodišnji festival poprimio je znatno veće okvire nego inače i obuhvatio dvije bine, dok se ove godine vraća na smo jednu. Razlog za to je isključivo finansijske prirode, ističe Janković.

“Nemamo podršku institucija, svake godine šaljemo aplikacije na sve pozive, ali ih nikada ne dobijamo. Demofesta se svi sjete kada je izborna godina, pa smo nedavno imali posjetu iz kabineta premijerke RS Željke Cvijanović. Rekli su nam da imaju suficit u budžetu i da će nas podržati, te da su u šoku što to nije učinilo nijedno ministarstvo. Rekla sam im da nas ne moraju podržavati ukoliko to rade zbog izbora i nakon toga se nisu ni javili”, kaže ona.

Basista benda Goblini Vladislav Kokotović izrazio je svoje zadovoljstvo što sviraju na ovom festivalu, te naglasio da ovakva podrška mnogo znači muzičarima koji tek započinju svoju karijeru.

“Dio sa demo bendovima je najbitnija stvar i stvarno znači onima koji kreću da se probijaju na scenu”, kaže Kokotović.

Prije osam godina, Marko Louis nastupao je u takmičarkom dijelu Demofesta, dok je sada njegov nastup smješten u revijalni program.

“Dijeliću binu sa velikim umjetnicima i novom snagom koja stiže od demo bendova”, rekao je on.

Takmičare će ove godine ocjenjivati Mirela Priselac Remi iz grupe Elemental, Darko Rundek, Zdenko Franjić iz izdavačke kuće “Slušaj najglasnije”, Igor Lazić Niggor iz grupe Monteniggers, Nikola Pejaković Kolja, te Brankica Janković.

Kao i prethodnih godina, posjetioci koji dođu dovoljno rano da čuju nastupe demo bendova će na tvrđavu Kastel ući besplatno, dok će se kasniji ulazak naplaćivati. Prve večeri u revijalnom dijelu nastupaju Magnifico, Dječaci i Wolfram, druge noći su tu Darko Rundek, Marko Louis i Tyger Lamb, dok su treće večeri na bini Slonz, Goblini i Nele Karajlić sa bendom.

Za vrijedne nagrade takmičiće se 30 demo bendova sa područja bivše Jugoslavije.

Napiši komentar