fbpx

“HERTY CITY – naslijeđe i grad” tema je ovogodišnje manifestacije “Dani arhitekture”, koja je zvanično počela sinoć u Banskom dvoru u Banjaluci, četvrtu godinu zaredom. Učesnike i posjetioce očekuje bogat kulturni program, što se već moglo vidjeti na otvaranju, kada su predstavljene tri izložbe i održano predavanje Igora Marića na temu “Regionalizma u modernoj srpskoj arhitekturi”.

Piše: Goran Cvjetković

Izložbe koje su predstavljene publici su “Arhitektonično – Ivan Antić” kuratora Igora Marića, “Sunčana strana modernizma” kuratori Maroje Mrduljaš i Mira Stanić, te “Europa Nostra: Sharing Heritage – Sharing Values”.

Podrži eTrafiku

O samom događaju i o tome šta će se narednih dana dešavati u gradu na Vrbasu govorila je Sonja Rapajić iz “Istraživačkog centra za prostor” i jedna od organizatorica “Dana arhitekture 2018”.

“Pored ove tri izložbe, koje posjetioci mogu pogledati u toku sedmice, u petak i subotu nas očekuju predavanja značajnih arhitekata iz regiona, pa i šire. Tako nam dolazi arhitekta iz Španije i članovi jednog projektnog biroa iz Slovačke. Mi ovom manifestacijom želimo da podsjetimo javnost šta je arhitektura, ne samo onu stručnu nego i širu. Značajno nam je što okupljamo ljude iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine, kao i što svi međusobno razmjenjujemo ideje i mišljenja”, izjavila je ona.

“Dani arhitekture” su od velike važnosti za sve ljubitelje ove djelatnosti, a poseban značaj ima za studente arhitekture.

“Jedno odlično iskustvo i jedan pravi trening nakon kojeg počneš malo ozbiljnije da shvataš to čime se baviš. Sjajna prilika i da razgovaraš sa nekim arhitektama, čijim građevinama se divi cijeli svijet i da od njih pokupiš dragocijena iskustva”, rekla je studentica četvrte godine AGGF-a Vesna Nišić.

Predavanja i dalje aktivnosti održavaće se u gradskom pozorištu “Jazavac”.

 

Napiši komentar