Festival književnosti u Banjaluci: Banski dvor pretvoren u carstvo knjiga

0

Prvi festival književnosti „Imperativ“ biće održan u kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci od 30. maja do 3. juna. 

Piše: Imprimatur

Misija festivala ogleda se u stvaranju platforme koja okuplja i stavlja u dijalog značajne pisce regionalne i domaće književne scene, podiže svijest o knjigama i samoj važnosti čitanja, te prepoznaje i promoviše nove i vrijedne naslove. Kroz ovako zamišljen koncept, primjenu inovativnih pristupa te novih medija i tehnologija, Festival književnosti „Imperativ“ postaje mjesto neposrednog susreta čitalaca, autora i izdavača, upotpunjujući sve navedeno bogatim pratećim programskim sadržajima tokom pet dana trajanja festivala.

Program festivala održavaće se u različitim prostorima Banskog dvora. Sajamski dio festivala, u Velikoj sali Banskog dvora, biće otvoren od 10:00 do 20:00 časova tokom pet dana trajanja festivala. U sajamskom dijelu posjetioci će moći po sajamskim cijenama kupiti knjige sljedećih izdavača: Booka, Lom, Buybook, Sandorf, Fraktura, Geopoetika, Deveta dimenzija, Imprimatur, Arete, V.B.Z. i Antikvarijat Ramajana.

U Crvenom salonu Banskog dvora održavaće se promocije knjiga i razgovori sa piscima:

31. 5. Marko Vignjević i Ivan Tokin (Srbija)
1. 6. Dennis Gratz, Ahmed Burić (BiH)
2. 6. Stefan Bošković, Ognjen Spahić (Crna Gora)
3. 6. (Hrvatska)

U prostoru Art terase Banskog dvora svakodnevno će se održavati program „Poeziju će svi čitati“. Domaćin gostujućim pjesnicima svake večeri će biti jedan banjalučki pisac/pjesnik. Do sada su svoje učešće potvrdili Tanja Stupar Trifunović i Berislav Blagojević.

30. 5. Draško Sikimić
31. 5. Ana Marija Grbić
1. 6. Marko Tomaš
2. 6. Ivana Simić Bodirožić
3. 6. Saša Gašić

U programu1 „Art dvorište“, koji će se svake večeri održavati u prostoru Art dvorišta Banskog dvora, predstaviće se blogeri i pisci koji promovišu književnost na Internetu i koji će uz čitanje svojih tekstova puštati muziku koja ih inspiriše dok pišu:

30. 5. Đurica Štula
31. 5. Vladimir Skočajić Skoča
1. 6. Ana Kolar
2. 6. Blogdan
3. 6. Goran Stojičić

U Vijećnici Banskog dvora 2. juna održaće se panel-diskusija na temu „Položaj pisaca u regionu“. Učestvovaće pisci iz BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore, a moderator će biti Jelena Kojović Tepić.

Mali izložbeni salon Banskog dvora tokom festivala pretvorićemo u literarno carstvo za djecu u kojem će se događati različiti program: Bajkovnica, Lektira u podne, Čitaonica… U malom izložbenom salonu moći ćete ostaviti svoju djecu da uče kako da zavole književnost dok vi uživate prateći programe festivala „za odrasle“.

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.