fbpx

Međunarodni festival animiranog filma “Banjaluka 2018” će ipak biti održan ove godine, i pored najave organizatora da će ova manifestacija biti ugašena.

Kao i do sada, festival će se održati u oktobru.

“Tokom proteklih nekoliko mjeseci Asocijacija za vizuelne umjetnosti ‘FENIX ART’ iz Banjaluke sa raznih strana dobijala je moralnu podršku, prijedloge i konkretne ponude da se Međunarodni festival animiranog filma u Banjaluci ne ugasi, nakon deset godina održavanja”, saopštili su organizatori.

Podrži eTrafiku

Razlozi za ovu odluku su prvenstveno materijalne prirode: Udruženje filmskih radnika u Bosni i Hercegovini odlučilo je da značajno finansijski podrži održavanje festivala, a konkretnu ponudu organizatori festivala dobili su i od Vlade Ljevara, direktora “Oskar filma” iz Banjaluke,  koji je za potrebe festivala pod povoljnim uslovima ustupio dvorane Cineplexa Palas, kao i vrhunsku projekcionu tehniku.

Asocijacija za vizuelne umjetnosti računa, kao i ranijih godina, na finansijku podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, koje još nije raspisalo ovogodišnji konkurs za filmske festivale. Odlukom Upravnog odbora Asocijacije, zbog skromne finansijske podrške Grada Banjaluka, Međunarodni festival animiranog filma ove godine neće se nalaziti u Kalendaru kulturnih manifestacija Banjaluke.

Takođe, zbog izuzetne podrške festivalu od strane Kulturnog centra Trebinje, festival će ove godine istovremeno biti održan u gradovima Banjaluka i Trebinje.

Napiši komentar