fbpx

Košarkaški klub invalida „Vrbas“ igraće „final-four“ Eurolige, nakon što je proteklog vikenda u preliminarnom dijelu takmičenja u dvorani “Borik” zabilježio četiri pobjede.

Piše: Biljana Nedić

Promoter ovog događaja bio je legendarni košarkaš bivše Jugoslavije i Crvene Zvezde, Zoran Moka Slavnić.

Podrži eTrafiku

“Rado sam prihvatio poziv uprave kluba, zajedno ćemo da se borimo da ‘validni’ i ‘invalidni’ sportovi budu ravnopravni. Prije ovog kvalifikacionog turnira gledao sam samo neku revijalnu utakmicu i to nije bilo ni blizu ovome, da bih mogao da shvatim šta je košarka u kolicima. Na ovom turniru sam to definitivno shvatio. Ovo je jedan gladijatorki sport. Kad kažem gladijatorski to znači, krv, suze, lomovi, sudari, jedna strašna borba, borba za život na terenu i to me je toliko ispunilo adrenalinom da se ovih dana ne mogu da oporavim“, priča Moka oduševljeno.

Emocije nije mogao, ali ni želio sakriti. Nikoga nije odbio da se fotografiše sa njim, postavi mu poneko pitanje, a sa igračima KKI „Vrbas“ kaže da se srodio.

„Jako mi je blisko sve ovo, to je bukvalno ista košarka, samo je u kolicima. Za ova tri dana sam dao intervjua kao nikada do sada u tako kratkom periodu. Sve u cilju da kažem onima koji odlučuju, bar u nekom dijelu u njihovom životu, da ako ovo nisu shvatili, odlazak Vrbasa na fajnal-for, koliki je to značaj za Republiku Srpsku, onda zaista neka idu sa tih mjesta. Podijelio sam neke savjete individualno igračima, ne bih volio da trener pomisli da mu se miješam u posao. Neke stvari mi nisu bile jasne, pogrešno se rade, kao i u ovoj košarci. Možda će doći neko vrijeme da postanem Vrbasu neki savjetnik i na taj način im pomognem“, rekao je Slavnić za naš portal.

Čovjek sa imenom najboljeg košarkaša u istoriji Crvene Zvezde, trener, selektor reprezentacije Srbije, uvršten među pedeset najboljih igrača svih vremena od strane FIBE, nosilac nacionalnog sportskog priznanja za doprinos u razvoju i afirmaciji sporta, član FIBA kuće slavnih. A opet toliko skromnosti u veličini ovog čovjeka. Kao i mnogi prije nas, pitali smo ga za nadimak Moka.

„Smiješno je da me poslije sedamdeset godina pitaju za nadimak, ali razumijem da mlađe generacije možda ne znaju. U kraju gdje sam živio često su izbijale dječačke tuče, pa smo često nosili motke, pa da ne bude motka, bilo je Moka. A pošto su me to puno puta pitali mnogi prije vas, govorio sam zbog Moka keksa i čokolade“, govori kroz smijeh.

Kaže da je uvijek bio Zvezdaš. Čak i kada je igrao u Partizanu, jer to nema veze sa profesionalnim bavljenjem sportom. Vitalan je iako mu je blizu sedamdeset godina, otkrio je i zašto.

„Dugogodišnji sportista ne bi trebao naglo da prestane sa fizičkom aktivnošću. Ugoji se, dobije šećer, i to je prokletstvo poslije aktivnog igranja, što ne možeš opušteno da se ponašaš. Ja vježbam pet puta nedjeljno. To radim da ne bih prebio nekog kelnera prijepodne, a poslijepodne nekog drugog na ulici, pa moram da izbacim tu negativnu energiju ili višak. Imam dvadeset godina mlađu ženu, moram da budem u formi“, energično i sa osmijehom priznaje Moka.

Osvrnuli smo se na košarku nekad i sad, i time zaključili naš razgovor u dvorani Borik, dok je jedna grupa ljudi čekala priliku da se fotografiše i zagrli ovog slavnog košarkaša.

„Svako vrijeme ima neki svoj kvalitet. Košarka je objektivno u padu. Ne mogu uvijek da budu hiper produkcije, nema više Jugoslavije, podijelili smo se na mnogo strana. Srbija tu najmanje ispašta, mi smo još uvijek daleko najjači u ovom regionu. Kao šira slika volio bih da i Bosna, Slovenija, Hrvatska i cijela regija, budu jake jer je onda košaka interesantnija. Mi jesmo bili zemlja košarke i tako smo se i zvali. Dugo ćemo mi još imati veliki broj talenata dok se neki novi ne pojavljuju. Puno puta su neki odlazili, a neki bolji dolazili. Za Srbiju se toliko ne plašim, koliko za ove druge zemlje. Biće u zaostatku, a kada jednom zaostanete u sportu teško se priključiti vrhu jer je ta prohodnost, ka prvoj, drugoj i trećoj grupi, teška i to samo mogu zemlje koje imaju visok i razvijen sluh za sport, one će opstati. Još jednom ponavljam, ako vrh Republike Srpske nije ovaj turnir prepoznao, da je košarkaški klub invalida Vrbas u fajnal-foru i da je ovo trenutno najjači brend Srpske“, objašnjava Slavnić.

1 Komentar

Napiši komentar