fbpx

Nakon što nam je naša čitateljka Dunja Mrkalj poslala predivne fotografije Dalmacije koje je zabilježila tokom svog ljetovanja, Igor Gavrić nam je ustupio dio svog privatnog albuma sa putovanja u Litvaniju.

Od mnoštva prelijepih prizora i kvalitetnih fotografija bilo je teško izabrati one najljepše. Počinjemo sa panoramom Vilniusa, glavnog grada Litvanije.

litvanija.igor_13

Podrži eTrafiku

Obratite pažnju na veliki broj crkava koje se tu nalaze.

litvanija.igor_4

Univerzitet u ovom gradu je jedan od najstarijih u Istočnoj Evropi, a osnovan je 1579. godine.

litvanija.igor_7

Zastava na tornju u pozadini ima sljedeću simboliku – žuto predstavlja pšenicu i polje, zelena prirodu, a crvena krv prilivenu za Litvaniju. Igor naglašava da ni slučajno ne zamijenite zastavu ove zemlje sa nekom afričkom kada se nađete u Litvaniji.

litvanija.igor_2

Legenda o brdu sa tri krsta kaže da su tu ubijena tri monaha jer su pokušavali širiti hrišćanstvo u Litvaniji. Inače, ova zemlja posljednja primila hrišćanstvo, krajem 14. vijeka.

litvanija.igor_8

Neki od kipova koji su ostali nakon pada sovjetskog režima. Litvanska Sovjetska republika je osnovana 1940. godine, nakon što ju je okupirala sovjetska vojska. Postojala je do 1990. godine i za to vrijeme je oko 300.000 Litvanaca (10% ukupne populacije) deportovano ili ubijeno.

litvanija.igor_23

Nekadašnje sjedište KGB-a, a sada Muzej genocida.

litvanija.igor_16

Trakai – jedan od četiri istorijska glavna grada Litvanije. Preostala tri su Kernave, Kaunas i Vilnius.

litvanija.igor_5

Svaka kuća ima jednu od ovih stvarčica, kako biste znali ko se čime bavi.

litvanija.igor_11

Užupio Republik je komšija Starom gradu u Vilniusu, a formirana je 1997. godine. Ima sopstvenu zastavu, valutu, predsjednika, kabinete ministara, himnu, vojsku i Ustav. Jedino im nedostaje međunarodno priznanje, ali svakako ne nedostaje smisla za humor jer je dan ove republike 1. aprila. Takođe je puna umjetnika, malih restorana, kafea, umjetničkih kolonija…. Igor kaže da će neki zli jezici možda reći kako ova republika podsjeća na Republiku Srpsku, zbog nedostatka međunarodnog priznanja. Međutim, Užupio ima smisla za humor i podržava umjetnike.

litvanija.igor_20

Lutkice koje predstavljaju sve nacionalnosti u Sovjetskom savezu.

litvanija.igor_35

Most katanaca – ljudi ih obično tu stavljaju nakon vjenčanja.

litvanija.igor_31

Nakon što je Litvanija povratila svoju nezavisnost 1990. godine, razne sovjetske statue su srušene i bačene na različita mjesta. Osnivač ovog parka je sakupio dio tih statua i smjestio ih u park.

litvanija.igor_34

Građani Vilniusa imaju jako zanimljiv događaj pod nazivom Burbuliatorius. Naime, tokom ljetnih mjeseci i septembra se svakog drugog ponedjeljka u 18:30h okupe da ispune grad mjehurićima i uživaju u opuštenoj atmosferi.

litvanija.igor_25

Prevarili ste se, nije u pitanju poljski wc. To je lavirint kukuruza!

Nadamo se da ste uživali u fotografijama i naučili ponešto o Litvaniji. Zahvaljujemo se Igoru na mini vodiču kroz ovu Baltičku zemlju.

eTrafika.net – Vanja Stokić, Foto – Igor Gavrić

Napiši komentar