fbpx

Manifestacija „Noć teatra Bosne i Hercegovine“ obilježiće se ove subote osmi put zaredom u 13 gradova BiH. Noć teatra je jednodnevni događaj posvećen scenskim i izvedbenim umjetnostima, a svoj glumački talent i druge sposobnosti imaće priliku da prikaže 24 učesnika.

Piše: Goran Cvjetković

Banjalučani će povodom ovog događaja imati priliku da pogledaju predstavu Narodnog pozorišta RS „Otac i sin (Dječija posla)“, autora Nebojše Romčevića, u režiji Nikole Pejakovića, sa Petrom Božovićem u glavnoj ulozi. Pored ove, u caffe baru „Eklektik“ na programu su još dva predstavljanja „Nevid teatra“ sa Art poezijom 6 „Bukowski – 33 u komadu“ i jazz veče sa Albertom Savićem.

Podrži eTrafiku

O samoj ideji nastanka noći teatra u Bosni i Hercegovini, ali i u Evropi pričala je Merima Handanović iz Bosanskog narodnog pozorišta (BNP) Zenica, koje je kordinatorka evropske noći teatra za BiH.

„Ideja je pokrenuta 2007. godine kada je Eleonora Rossi predložila da jedan dan bude posvećen noći teatra i teatru uopšte. Mi smo se ovoj manifestaciji priključili 2010. godine. Ove godine se možemo pohvaliti da imamo veći i raznovrsniji odaziv, a razlog tome je što je i sam događaj otvorenog tipa, tako da svake godine imamo neke inovacije“, izjavila je ona.

Zadovoljstvo povećanom zainteresovanošću i sve većim brojem učesnika izrazio je i producent BNP-a Zenica Denis Krdžalić.

„Od ovogodišnjih učesnika ‘Noći teatra’ četri su narodna pozorišta, zatim pet amaterskih, pet centara za kulturu, dvije NVO organizacije, jedna škola, jedna biblioteka, jedan vrtić, jedna akademija i jedan festival. U odnosu na prošlu godinu, broj učesnika je duplo veći, čime smo izuzetno ponosni“, rekao je on.

Za kraj konferencije, organizatori su pozvali sve ljubitelje teatra da se prijave i sljedeće godine, te se nadaju da će ova manifestacija rasti iz godine u godinu.

 

Napiši komentar