fbpx

Prvi otvoreni dijalog na temu „Evropska prestonica kulture: Banja Luka 2024“ imao je zadatak da kulturnoj javnosti i javnosti predstavi šta znači projekat evropska prestonica kulture i koja su različita iskustva nekih drugih gradova koji su tu titulu dobili.

Piše: Goran Cvjetković

Učesnici dijaloga u Domu omladine imali su priliku da između ostalog saznaju zašto je baš ovaj projekat potreban gradu na Vrbasu, te kako doći do kvalitetnog dokumenta Strategije razvoja kulture Banjaluke.

Podrži eTrafiku

„To je u stvari jedan razvojni projekat koji tretira period između šest i sedam godina sve do titularne godine. Tu se radi o projektu koji bi trebao donijeti jednu sistematsku i temeljnu promjenu u funkcionisanju kulture. Važno je naglasiti da Evropska komisija ne ocjenjuje potencijal koji grad trenutno ima, nego razvojni proces koji bi se za tih nekoliko godina trebao sprovesti“, izjavio je šef tima za „Evropsku prestonicu Banja Luka 2024“ Marko Bilbija.

U dijalogu je učestvovao je direktor fondacije „Novi Sad 2021“ Nemanja Milenković, koji je već osvojio ovu značajnu titulu za svoj grad.

„Sam proces koji vas vodi do te titulu, mnogo je važniji od same pobjede. Čak i ako vas ne dovede do nje, mnogo je bitnije da je on zapravo fokus da jedan grad pokaže da želi da postane prestonica evropske kulture. Mi kada smo se kandidovali rekao sam da gađamo Mjesec, pa i ako ga promašimo pogodićemo zvezde. Isto preporučujem i Banjaluci“, izjavio je on.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić istakao je da grad sigurno posjeduje sav potreban potencijal za evropsku prestonicu, te ocijenio da je pozitivna stvar što je javnost stala iza ovog projekta, bez ikakve dvojbe treba li se Banjaluka kandidovati ili ne.

Napiši komentar