fbpx

“Oni s’ druge” naziv je izložbe koju su održali studenti različitih smjerova treće godine Akademije umjetnosti u Banjaluci. 

Piše: Zorana Stojičić

Polazak u treću godinu Akademije umjetnosti nekolicinu njenih studenata naveo je na misao da javnosti pokažu svoje stvaralaštvo, a tu namjeru su i ostvarili. Art klub Prostor u kojem je izložba sinoć realizovana, posjetio je veliki broj ljubitelja likovnog stvaralaštva, dajući ujedno svoju podršku mladim umjetnicima u daljem umjetničkom radu. Izložbu je otvorila slikarka i asistentica na banjalučkoj Akademiji umjetnosti Borjana Mrđa, a svoje radove su izložili Aca Kuzmanović, Milica Galić, Ivana Blagojević, Suzana Suvajac, Milena Pisar, Filip Plamenac, Tijana Stojančević, Danijela Baljak, Milena Ivić i Dragana Nikolić.

Podrži eTrafiku

„Među nama koji izlažemo radove ima nas i sa dizajna, grafike, slikarstva…spoj različitih smjerova u jednoj izložbenoj večeri. Odlučili smo da napravimo izložbu jer je vrijeme da svoj rad predstavimo javnosti, da krenemo izlagati i da pokažemo šta uopšte radimo i učimo”, rekla je za eTrafiku Aca Kuzmanović, jedna od mladih umjetnica.

Kuzmanovićeva je navela kako se motivi u njenim radovima razlikuju i da ne postoji neki određen kojim se vodi. Ipak, za koncept ove izložbe odabrali su portrete, jer su tokom prve dvije godine svog studiranja najviše radili na klasičnom pristupu.

„Kada crtam portret, najvažnije mi je da prenesem raspoloženje čovjeka u njegovom pogledu, ma kakvo ono bilo. Od umjetnosti se može živjeti ukoliko se čovjek trudi, postoji toliko konkursa za izlaganje, toliko mogućnosti za reklamiranje preko društvenih mreža, prvenstveno platformi gdje isključivo umjetnici objavljuju svoje radove, potom slikanje murala koje je u posljednje vrijeme zaživjelo i kod nas”, istakla je ona, dodajući kako planira nakon osnovnog studija napredovati dodatno pa je obrazovanje možda odvede i van zemlje.

Studenti su posebno zadovoljni uslovima rada na Akademiji, što je po njima svakako jedan od segmenata koji je sinoćnju debi izložbu učinio uspješnom. 

Napiši komentar