fbpx

Da muzika jeste univerzalni  jezik koji svi razumijemo pokazao je međunarodni omladinski projekat „Make music. Not war“, koji je u periodu od 14-24. aprila okupio 40 mladih iz osam zemalja – Izrael, Palestina, Njemačka, Hrvatska, Srbija, Kosovo, Grčka i BiH.

Uz podršku omladinskog centra Zdravo da ste, petoro mladih iz Zenice, Tuzle, Drvara i Banjaluke dobilo je priliku da učestvuju u  ovom muzičkom projektu i prenese poruku mira iz BiH. Cilj projekta „Make music. Not war.“ je da doprinese pomirenju i izgradnji mira između sukobljenih strana u svijetu, da promoviše razumijevanje i toleranciju u svakodnevnom životu, omogući mladima iz različitih zemalja da upoznaju jedni druge, kulturu, običaje, tradiciju, muziku, razviju vještine neformalne edukacije i da kroz kreativni proces stvore nove ideje kojima će kako na lokalnom tako i na globalnom nivou doprinijeti širenju poruke mira.

Tokom ovih deset dana mladi su imali priliku da se upoznaju sa modernom i tradicionalnom muzikom i instrumentima svih zemalja učesnika, te da iskažu svoj talenat i kreativnost stvarajući potpuno nove aranžmane za neke od  pjesama koje su predstavljene na ovom projektu.

Podrži eTrafiku

Izvođenje palestinske tradicionalne pjesme u rock maniru je nešto što je sve pozitivno iznenadilo! Balaševićeva pjesma „ Samo da rata ne bude“ koju su učesnici pjevali u jedan glas je dokaz da jezik nikako nije prepreka da bi se poslala poruka mira. Suze u očima i tihi uzdisaji pratili su izvođenje pjesme „Što te nema“ kojom je učesnica iz BiH  predstavila svoju zemlju i skoro sve ostavila bez daha.

Učenje tradicionalnih plesnih pokreta iz spleta igara Grče i Palestine doprinijelo je da ovo druženje bude još zanimljivije.

Partneri i organizatori NaturKultur e.V. (Bremen, Njemačka) omogućili su da ova grupa mladih zaista pokaže sve svoje kvalitete i talente. Tokom ovog kreativnog procesa učesnici su napisali muziku i tekst za tri pjesme mira. Jedna od njih je snimljena u studiju muzičke škole u Bremenu za koju će naknadno biti urađen i video spot.

Živa svirka u Irish pub-u, te javni nastup na tri lokacije u centru Bremena izmamile su osmijehe, pozitivne komentare, aplauze kod slučajnih prolaznika ali i veliki broj pohvala od strane lokalnog stanovništva koji su sa pažnjom ispratili ove mlade ljudi čiji je jedini cilj da stvaraju muziku, a ne rat!

“Nastavak projekta planiran je za 2018. godinu te se nadamo da će još mladih iz BiH biti dio ove sjajne priče i da će svojom muzikom doprinijeti širenju poruke mira u svijetu”, kažu nam u Zdravo da ste.

Preporučujemo vam da posjetite i youtube kanal NaturKultur e.V. gdje možete pronaći pjesme koje su učesnici obradili kao i kratke klipove o dnevnim dešavanjima tokom projekta.

Projekta je realizovan uz podršku Njemačke nacionalne agencije (program Erasmus plus).

 

Napiši komentar