fbpx

Izložba unikatnih jaja, čuvarkuća i ostalih prazničnih dekoracija koje se koriste za vrijeme vaskršnjih praznika, otvorena je sinoć u galeriji banjalučke umjetnice Sonje Bikić.

Piše: Milica Kulić

Izložba je prodajnog karaktera, a zanimljive dekoracije izložili su akademski slikari Jana Kuvalja, Dragana Krecelj, Biljana Gavranović i drugi.

Podrži eTrafiku

Još od otvaranja galerije, Sonja Bikić uoči Vaskrsa organizuje izložbu, a osim što nudi raznovrsne i unikatne radove, ona na taj način daruje mogućnost predstavljanja umjetnicima koji nemaju adekvatan prostor za izlaganje.

“U galeriji imam dosta radova rađenih na temu Vaskrsa, pa sam željela da animiram i druge autore da rade nešto vezano za ovaj praznik. Posebno me veseli što su učesnici izložbe polaznici moje Škole keramike, a osim njih izlažu brojni amateri i profesionalaci, koji su radili različitim tehnikama”, dodaje Sonja Bikić.

Ako vas zanima kako izgleda heklano jaje ili čuvarkuća od svile, saznaćete ukoliko posjetite ovu izložbu koja će biti otvorena do Vaskrsa. Sve o zanimljivoj tehnici heklanja jaja zna Slobodanka Ristić Gašić.

“Riječ je o klasičnoj tehnici heklanja, koristite pamuk za heklanje i vaskršnja jaja (uglavnom plastična ili drvena) koja se boje neutralnom bojom (bijela ili crvena) i potom se oheklavaju. Možete ofarbati cijelo jaje ili samo polovinu, a tu tehniku takođe možete primijeniti i na pravom jajetu”, kazala je Slobodanka.

Zanimljiv rad predstavila je i Rozalija Čabrić.

“Tehnikom heklanja napravila sam zečicu u proljećnoj varijanti. Riječ je o radu za najmlađe”, kazala je redovna učesnica Sonjinih izložbi i kreativnih sajmova.

„Drago mi je što sam ovdje izložila tri jajeta od keramike, oslikavana bojama za keramiku. Preporučujem svima da naprave nešto kreativno, meni je trebalo samo nekoliko sati da ih oslikam”, kazala je umjetnica Biljana Gavranović.

Napiši komentar