fbpx

Tokom prve večeri ovogodišnjeg Demofesta, žiri je najbolje ocijenio bendove Letarg (Koprivnica), Seine (Zagreb), EoT (Karlovac), Kdžo (Banjaluka), East Time (Foča/Sarajevo) i Degeneza (Beograd), koji su se plasirali u finale. 

Vrata Kastela bila su otvorena od 20 časova, dok su nastupi demo bendova počeli oko 21 čas. Predstavljajući se po jednom pjesmom, mladi muzičari su nastupali na popunjenoj tvrđavi, čime se potez naplaćivanja ulaza nakon 21:30 pokazao kao pun pogodak, pošto se publika ranijih godina jako rijetko odlučivala za raniji ulazak na Kastel.

U revijalnom dijelu prva je nastupila grupa S.K.A. iz Srbije, koja je prošle godine zauzela treće mjesto na Demofestu. Nakon njih uslijedile su zvijezde – Dub pustols i Hladno pivo.

Podrži eTrafiku

Barry Ashworth iz grupe Dub Pistols tokom dana najavio je energičan nastup i ponadao se da da će publika uživati, što se i dogodilo. Spojile su se dvije sjajne energije, jedna koju su slali muzičari sa bine, te druga kojom im je publika uzvratila. Oko 90 minuta odličnog zvuka propraćeno je konstantnim skakanjem i dobrom zabavom.

Grupa Hladno pivo po drugi put je nastupila u revijalnom dijelu Demofesta, a pjevač Mile Kekin se prije svirke požalio što su ostavljeni za sami kraj programa, ali i obećao energičnu svirku.

“Nije lijepa pozicija svirati zadnji, jer su ljudi malo umorniji, da ne kažem pripitiji, ali ćemo zato svirati manje laganijih pjesama. Odradićemo energični koncert”, kazao je on i ispunio.

Nastup je počeo oko 01:30 pjesmom “Biološki sat”, da bi zatim uslijedile numere iz raznih faza njihove karijere. Na konferenciji za novinare Mile je podsjetio da naredne godine bend slavi  30. rođendan te najavio mogućnost da to bude propraćeno CD-om koji će nas vratiti na početak rada ove grupe. O samom uticaju pjesama na publiku, govori da one mogu izazvati mnogo reakcija i komentara na društvenim mrežama, ali teško promijeniti stavove.

“Može uticati na svjetonadzor mlađih ljudi, do kojih još uvijek može doći, ali teško da može promijeniti stav nekog krkana od pet banki koji misli da je sve vidio i sve zna o životu”, naveo je Mile.

O posljednjem albumu kaže da je bijesan i gorak, zbog čega su smanjeni propratni efekti i broj instrumenata.

“Taj album je jako svidljiv, bez puno intervencije, pjesme na bini jako lijepo zvuče. Htjeli smo jednostavniji album u odnosu na raskalašeni ‘Svijet glamura’.”

Otkrio je i da dugo nije čuo tako uzbudljiv r’n’r’ bend kao što je M.O.R.T., pobjednik Demofesta 2013. godine, te naveo da ta grupa pokazuje na koji način bi trebalo iskoristiti ovakve festivale.

Večeras u revijalnom dijelu nastupaju Sisters of Mercy i Kolja i grobovlasnici, a od dnevnih dešavanja tu su projekcija i predavanje Dragana Vukovića “Gdje svirati u regionu?” u 14h, projekcija dokumentarnog filma “Sloboda ili ništa” o Partibrejkersima u 17h, te radionica udaraljki u 17:30. Dnevna dešavanja smještena su u Dom omladine, a vrata Kastela za posjetioce se otvaraju u 20:00. Ulaz je slobodan do 21:30, nakon čega se naplaćuje 5 KM.

eTrafika.net – Vanja Stokić demo 2016 1 (14)  demo 2016 1 (16) demo 2016 1 (1) demo 2016 1 (2)  demo 2016 1 (4) demo 2016 1 (5)  demo 2016 1 (7)  demo 2016 1 (9) demo 2016 1 (10)

Napiši komentar