fbpx

Dugogodišnji Premijerligaš, ženski rukometni klub “Mira” iz Prijedora, ove godine će konačno ostvariti svoj san i zaigrati Challenge Cup. Ambiciozna ekipa se do sada sedam puta izborila za plasman u Evropi, gdje nije učestvovala zbog loše finansijske situacije.

Iza njih je niz odigranih utakmica i osvojenih titula. Pet godina su osvajale Kup RS i trude se da ženski rukomet ne bude zapostavljen ni na koji način. Ekipu čine izuzetno mlade rukometašice, od kojih su neke i reprezentativke naše države, a predvodi ih najmlađa trenerica u istoriji kluba i u cijeloj BiH, Ljubica Ivetić.

“Osvojile smo Kup RS i zauzimamo visoko treće mjesto u Premijer ligi BiH, a bod nas dijeli od drugoplasiranog Jedinstva. Takmičarske 2013/14 dobile smo tri trofeja i to Kup BiH, Kup RS i prvo mjesto u Premijer ligi BiH. ŽRK Mira se trudi da nastupa isključivo sa domaćim igračicama koje će sa ponosom nositi dres kluba. Taj put nije lak, ali dugogodišnja uprava kluba ima strpljenja i vjere, na čemu smo im posebno zahvalne. Najveća satisfakcija za nas je što su uprava kluba i grad Prijedor ove godine uspjeli da nam omoguće učešće u Challenge Cupu”, govori trenerica, za koju je velika čast i odgovornost biti na toj poziciji.

Podrži eTrafiku

Rukometašice iz Prijedora su dokaz da ženski sport ima potencijala i da ih čeka blistava budućnost bez obzira na prepreke i finansijske teškoće.

“Što se tiče finansijske situacije koja je problematična, a u ženskom sportu još više izražena, najviše svjedoči podatak da smo sedam puta izborili plasman na evropsku scenu, ali da je uvijek nedostatak finansija bio jedini razlog zašto to nismo učinili do sada. Ove godine smo prihvatili takmičenje u Evropi, a podršku nam je dao gradonačelnik Prijedora, gospodin Marko Pavić. Nadamo se da to neće biti jedina podrška, te da će se i entitetska i državna vlast, privrednici, privatni subjekti i prijatelji kluba uključiti i shodno svojim mogućnostima podržati nas”, zaključuje njihova trenerica.

Kvalitetan rad, dobra atmosfera u ekipi, međusobno poštovanje i uvažavanje grade dobre međuljudske i sportske odnose koji uvijek rezultiraju uspjehom. Reprezentativka Duška Tintor se dugi niz godina bavi ovim sportom, a za eTrafiku govori:

“Od ove godine sam najmlađa igračica u prvoj postavi. To mi mnogo znači i moje saigračice mi dosta pomažu da ne osjećam pristisak zbog toga. Pored toga, ove sezone sam pozvana u obje reprezentacije BiH, u20 i u18. Za mene je to bilo veliko priznanje, a isto tako i za moj klub. Posebno se radujem Kupu.”

Dunja Kunovac, igračica bekovskih pozicija ne krije entuzijazam.

“Potrudićemo se da da što bolje predstavimo naš grad i republiku. Trenutno smo na odmoru, gdje ćemo da iskoristimo priliku da treniramo individualno prije avgusta, kada ćemo obaviti timske pripreme da bi se što bolje pripremile za iduću sezonu. Željno iščekujemo izvlačenje da vidimo protiv koje ekipe će ‘Mira’ debitovati”, otkrila nam je ona.

eTrafika.net – Nataša Lazukić

Napiši komentar