fbpx

Izložba „Povratak na Mjesec: Kratka istorija budućnosti“ sinoć je otvorena u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske (MSURS), a u sklopu koje je  „Kamen sa Mjeseca“, originalni segment mjesečevog tla iz Muzeja istorije Jugoslavije (MIJ) stigao u Banjaluku.   

Prema riječima ministra kulture i informisanja Republike Srbije Ivana Tasovca koji je otvorio izložbu, ni Tito, ni Nikson, ni astronauti nisu mogli zamisliti da će kamen doći i do Banjaluke.

„Relacija Mjesec – Vašington – Beograd – Banjaluka duga je više od 392.000 km, ali kad postoji volja, postoji i način. Kulturu ne čine samo kulturno nasljeđe, njegovanje sjećanja i pogled unazad – kultura je i vjera da se može postići i dosegnuti čak i ono što se čini nemogućim“, izjavio je Tasovac na otvaranju izložbe.

Podrži eTrafiku

Kamen je poklon američkog predsjednika Niksona predsjedniku SFRJ i narodima Jugoslavije, a ovo je prvi put da ovaj eksponat napušta Beograd, a drugi put MIJ (bio je izložen u beogradskom Domu omladine na 24 sata).

povratak-na-mjesec (3)

Institucije Republike Srpske i Republike Srbije su prije dvije godine potpisale protokol o saradnji, i tako omogućile da i kustosi muzeja intenzivnije sarađuju i zajedno rade  na zanimljivim projektima. Direktorka Muzeja istorije Jugoslavije Neda Knežević izjavila je da iako sada postoje granice između država bivše Jugoslavije, kultura je ta koja nas povezuje i spaja.

 „Izložba je okupila kustoski tim naša dva Muzeja i stavlja akcenat na jedinstven dijalog između muzejskog eksponata originalnog segmenta mjesečevog tla i umjetničkog rada kulture poznatog vajara Radoša Antonijevića“, rekla je Kneževićeva.

Skulptura „Kamen sa Mjeseca“, akademskog slikara Radoša Antonijevića, urađena je po originalu i „predstavlja umjetnikovu težnju za eksperimentom, u ovom slučaju sa prirodnim materijalima, sa ciljem da se na jednom vanzemaljskom predmetu predstavi univerzalna ideja zemaljske prolaznosti.”

povratak-na-Mjesec (4)

Prema riječima Sarite Vujković, direktorke MSURS, ovo je jedna od najinteresantnijih izložbi koje su pripremali u proteklom periodu.

“Izložba na zanimljiv način priča o istoriji, nauci i umjetnosti, a poziva i publiku da se svojim razmišljanjem o budućnosti interaktivno uključi u cijelu ideju razmišljanja o tome kako da se vratimo ponovo na Mjesec“, poručila je Vujkovićeva.

Izložba „Povratak na Mjesec: Kratka istorija budućnosti“ realizuje se uz podršku Američke ambasade u BiH, koja je organizovala i zanimljivo predavanje ing. Nagin Cox iz Svemirske agencije NASA pod nazivom: „Putovanje na Mars: Usudi se da radiš moćne stvari“. Zainteresovanost za predavanje bila je velika, a najmlađi su sjeli na pod i slušali sa oduševljenjem iskustva Nagin i njenog tima vezana za lansiranje i prizemljenje The Mars Curiosity Rovere 2012. godine na planetu Mars.

Dvanaestog aprila, bilo je tačno 55 godina kako je Jurij Gagarin otputovao u svemir, i kod ljudi probudio vjeru u mogućnost života na drugoj planeti. Postavku ove izložbe čine i reprinti izdanja časopisa 50-ih godina, brojnih članaka i stripova, kao i video snimci i foto-dokumentacije pomenutih događaja.

Bili zaljubljenici u svemir ili ne, posjetite izložbu do 27.maja, upoznajte čovjeka iz 1950-ih godina, vratite se u  sadašnjost i probajte odgovoriti na pitanje „Kako će izgledati Vaša budućnost?“

povratak-na-Mjesec (2)

svemir mars msurs (9)     svemir mars msurs (5) svemir mars msurs (6) svemir mars msurs (7) svemir mars msurs (8)

eTrafika.net – Anja Zulić, foto – Nataša Tomić / Katarina Vrhovac

Napiši komentar