fbpx

“Ima jedna sjajna priča, dolazi vojskovođa kod kralja i kaže ‘daj mi novac, rat je’. Vladar govori ‘nemam više’. Vojskovođa traži novac odvojen za kulturu, a vladar odgovara ‘šta ćemo onda da branimo?'”

Ovako je svoju priču o filmu “Meso” i stanju u kulturi počeo glumac Branko Janković na sinoćnjoj konferenciji za medije. Društvene mreže danima bruje o ovom misterioznom projektu, a sve što smo do sinoć uspjeli vidjeti jesu samo stripovi, koji tek šturo daju dojam da se radi o filmu i seriji.

Prema riječima režisera Saše Hajdukovića, snimanje će trajati tri i po mjeseca, i biće angažovan veliki broj glumaca. Žanr samog filma je noir triler.

Podrži eTrafiku

“Najprije bih da zahvalim Kolji Pejakoviću koji nam je dao tako sjajan scenario, ali i svim glumcima, od kojih su samo neki ovdje. Oni sa mnom već godinama rade na ovom projektu. Oni su mi bili motor da nastavim dalje”, istakao je Hajduković.

Scenarista filma i serije Nikola Pejaković kazao je da je priključivanjem glumca Branka Jankovića projektu sve dobilo dozu ozbiljnosti, te da je važniji kvalitet odrađenog posla nego to da li je prvi takav na tlu Republike Srpske.

“Kada sam počeo češće dolaziti u Banjaluku negdje 2005. ili 2006. godine bilo je moderno hvaliti se ‘ja sam snimio prvi spot Republike Srpske’, ‘Ja sam snimio prvu seriju’. Svi su se hvalili da su nešto prvi. Mislim da to nije važno. Vrlo je važno da mi dođemo do nekog kvalitetnog proizvoda i da se začne jedna filmska industrija”, kazao je Pejaković.

On se takođe osvrnuo na ulogu države u ovakvim projektima, rekavši da država ne primjećuje ozbiljnost ovakvih projekata, te ne pokazuje ozbiljnost u periodu od završetka rata pa do danas. Kako navodi, film i serija će biti realna slika Banjaluke, društva uopšte, naša zajednička reakcija na grad poslije 2000. godine.  Naglasio je takođe da Banjaluka mora da se nađe na kulturnoj mapi, ako već ne dostignućima onda bukvalno, da se radnja priče smjesti na određena mjesta u Banjaluci.

Glumac Branko Janković tumači lik darovitog Miće, koji nigdje nije pronašao priliku niti podršku, pa njegov talenat propada.

“Da je taj čovjek imao sjajno društvo, sjajnu porodicu, sjajno školstvo, da je imao sjajne vođe i vladare, on bi bio svjetski kalibar u svakoj profesiji kojom se bavio. On je kao sunđer, na kom se jasno vide sve mrlje pokupljene sa nekog od stolova. Čovjek koji nosi nešto što nosi čitav ovaj narod, pogotovo u posljednje vrijeme sve više lažu i u sve većoj neimaštini. Siguran sam da će Mića, a i ja kroz njega, donijeti nešto što bi razjasnilo cijelu tu situaciju”, istakao je Janković.

Nikola Pejaković tumači jednu od glavnih uloga, a osim njega se pojavljuju Petar Božović, Igor Đorđević, Branko Janković, Vuk Kostić, Marija Pikić, Faketa Salihbegović Avdagić, Nikolina Jelisavac, Ljubiša Savanović, Viktor Savić… Producentkinja filma Brankica Janković naglašava da će “Meso” angažovati više od 600 ljudi, sve scene će se snimati na području Banjaluke, a prva klapa pada već 03. maja.

“Ovo je jedan od projekata koje smo najavili još prošle godine, i veoma mi je drago što sada mogu da kažem da uveliko radimo na njemu. Film ‘Meso’ je izuzetno važan, ne samo za Banjaluku, već i za našu kinematografiju uopšte, kako zbog tema kojima se bavi, tako i zbog dubokog analitičkog pristupa našoj svakodnevnici”, kazala je Jankovićeva.

Značaj filma prepoznala je i kompanija m:tel, koja je podržala ovaj veliki umjetnički projekat.

“Kvalitetni i dokazani umjetnici okupljeni oko ovog filma garant su novog ostvarenja koje će obogatiti ovdašnju umjetničku scenu. Stoga smo se sa zadovoljstvom upustili u ovu filmsku avanturu, dajući podršku i još jednom potvrđujući riješenost da poslujemo društveno odgovorno”, istakao je Đorđe Mišić, izvršni direktor za marketing i prodaju kompanije m:tel.

eTrafika.net – Nikola Zgonjanin

Napiši komentar