fbpx

Iako je maketarstvo kod nas slabije zastupljeno, zaljubljenici u taj hobi ipak pronalaze načine da se njime bave i pored nedostupnosti samih maketa. Kako kažu, udruženo se lakše dođe i do maketa i do materijala.

Organizator izložbe u banjalučkom Staklencu je maketarski klub “Kastel” iz Banjaluke, a među izlagačima osim domaćih, našli su se i maketari iz Beograda, Pančeva, Novog Sada i Niša.

Samo maketarstvo u svijetu vrlo je rašireno, tako da bilo koji avion, tenk, automobil  ili šta god poželite možete naći u manjoj razmjeri. Tako se čak i vojna oprema proizvedena u bivšoj Jugoslaviji nalazi na policama brojnih maketara. Sa domaćim avionima malo je teže, kako kažu izlagači, jer kao što to biva kod nas, jedini proizvođač više ne radi. Do nekih se teže dolazi, ali uz čari modernog internet trgovanja sve se može naći.

Podrži eTrafiku

“Što se tiče prethodne tri izložbe, posjećenost je definitivno na odličnom nivou, a za ovu četvrtu ćemo tek vidjeti, mada i ona obećava”, kažu iz “Kastela”.

Iako za svaku maketu treba dosta vremena, to na kraju dolazi od vas samih, koliko ste spremni da uložite. Navode da “maketu može da sastavi i malo dijete, ali to nije to”.

“Kutija makete u kojoj dođu dijelovi na ramovima je samo polazna osnova za nas.  Mnogo stvari moramo da doradimo, da dodamo stvari koje nisu u pakovanju. Kod nas su se tek u posljednje vrijeme pojavile makete u knjižarama, ali to su samo neke i nemate veliki izbor. Prethodnih godina nismo mogli ništa kupiti u Banjaluci, od maketa, pa do pribora i hemije potrebnih za rad”, kažu organizatori.

Ukoliko volite posvećenost detaljima čak i u maloj razmjeri, definitivno preporučujemo da posjetite izložbu u “Staklencu”  koja je danas otvorena od 09 – 22h, a sutra od 09 – 19h.

_MG_9684 IMG_9686 IMG_9687 IMG_9689 IMG_9693 IMG_9694 IMG_9696 IMG_9698 IMG_9699 IMG_9700  IMG_9703

eTrafika.net – Nikola Zgonjanin

Napiši komentar