fbpx

U Galeriji “Sonja Bikić” sinoć je otvorena zajednička izložba sova, slikarke Biljane Gavranović i slikarke – keramičarke Sonje Bikić. Prazničnu atmosferu u galeriji upotpunio je zvuk akustične gitare  muzičara Gorana Rađevića.

Iako se druže dugi niz godina, ove dvije umjetnice nikada ranije nisu zajedno izlagale. Obje su imale samostalne izložbe ptica koje su radile svaka na svoj način. Kada se Sonja susrela sa sovama na dasci u Biljaninom stanu, došla je na ideju o zajedničkoj izložbi. Konkurisali su za projekat u Ministarstvu prosvjete i kulture, dobile sredstva za katalog i tako je mnoštvo sova pronašlo svoje mjesto u Sonjinoj galeriji. Za svečano otvaranje izložbe bila je zadužena Ljiljana Perduv Misirlić.

“Sretna sam što ova hladna zimska noć nas nije omela da dođemo u Sonjinu galeriju, oazu ljudske topline i da zajednički pogledamo izložbu dviju umjetnica, koje istoj ikonografiji pristupaju na različite načine. Sova, ptica dualističke simbolike (đavo, suprotno mudrost) izazovna je za obe umjetnice kao vizuelni fenomen, koji može pružiti inspiraciju za najrazličitija djela estetske i meditativne prirode”, izjavila je Misirlićeva, koja je ujedno i autorka pratećeg kataloga izložbe.

Podrži eTrafiku

Nakon prve izložbe ptica koje su za Bikićevu bile simbol elegantnosti, sofisticiranosti i duhovnosti, umjetnica se zainteresovala za sove.

“U ovu vrstu rada upustila sam se na neki drugačiji  način, ušla sam u tu neku duhovitu priču o pticama. Malo iz te ozbiljne faze prešla sam u neku igru. Vidjela sam da su smiješne, da su nam na neki način duhovite, da ih ljudi prepoznaju zbog toga što imaju nešto karakteristično.  Izgledaju i kao grabljivice, različite su i svaka ima svoju priču”, govori nam Bikićeva.

Slikarka i keramičarka Sonja Bikić
Slikarka i keramičarka Sonja Bikić

Pored crteža, sove slikarke Biljane Gavranović svoje mjesto pronašle su i na kuhinjskim daskama.

“Kuhinjska daska tamne podloge okačena na zid dočarava noć, carstvo sovina bitisanja i egzistencije, a u prostoru stanovanja utilitarni i estetski predmet”, govori nam Misirlićeva.

U različitim civilizacijama različita je i simbolika sova, za neke je simbol mudrosti, a za neke crne magije i mračnjaštva.

“Ja se nekako vežem za tu mudrost, ali može se na ovim crtežima vidjeti da se prožimaju i preklapaju ljudski karakteri i to mi je bilo inspirativno kad sam radila crteže”, govori nam Gavranovićeva. Umjetnica je radila na različitim podlogama na papiru, na daskama, na keramičkim pločicama i svaka podloga je drugačije tretirana. Sove na keramici su rađene bojama za staklo,  sove na daskama u akriliku, a crteži  u tehnici pero-tuš.

Slikarka Biljana Gavranović
Slikarka Biljana Gavranović

Tokom narednog perioda Galerija “Sonje Bikić” predstavljaće kutak za mnoštvo sova različitih oblika, boja, materijala, a njihova ljepota vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim. Obavezno ih posjetite.

eTrafika.net – Anja Zulić

sove izlozba sonja bikic (9) sove izlozba sonja bikic (8)   sove izlozba sonja bikic (2) sove izlozba sonja bikic (1)

Napiši komentar