fbpx

Oko 60 radova nastalih u Školi crtanja za djecu sa i bez invaliditeta izloženo je danas u Galeriji “UDAS” u Banjaluci.

Posjetioci izložbe imaju priliku da vide radove rađene akrilnim bojama, ulje na platnu, kolaže, kao i skulpture od gline, koji su nastali tokom prvog polugodišta Škole. Tokom tri mjeseca, školu je  pohađalo 61 dijete.

Nikola Zec iz organizacije “UDAS” kazao nam je da je Škola crtanja i slikanja pokrenuta 2009. godine, a osnovna ideja bila je da se djeci pruži prilika da kroz kreativan rad crtaju i da se uče osnovnim tehnikama slikarstva. Takođe je naglasio da nema nikakvih uslova za pohađanje ove škole, najvažnije je se dijete interesuje za umjetnost, da voli slikarstvo ili crtanje. Polaznici su najčešće djeca školske dobi, od 6 do 18 godina.

Podrži eTrafiku

“Kod nas je metodologija rada takva da mi pratimo školsku godinu i za vrijeme školske godine,  svake subote organizujemo naše radionice. Djeca trenutno rade sa ugljenom, koriste grafitne olovke, rade sa kolažom, sa glinom, plastelinom, sa akrilnim bojama, sa temperama, pokušavamo da im približimo sve osnovne tehnike u crtežu i slikarstvu”, istakao je Zec.

Izložbe Škole slikanja i crtanja se  uvijek održavaju na kraju polugodišta, kada se završi jedan ciklus rada. Mlađu grupu, koju čine djeca od četiri godine pa do srednjoškolaca, učila je slikarka Maja Šolak.

“Nižem uzrastu prilazim sa otvorenošću tako da oni izražavaju svoju kreativnost, onako kako najbolje mogu, a ja sam tu da podstaknem njihovu kreativnost, na bilo koji način, onaj intuitivan, koji izvlačim iz sebe, razmišljam šta je meni trebalo da mi bude okidač da nešto uradim i koristim se, naravno, literaturom i onim što su me naučili na Akademiji i Metodici rada”, izjavila je Maja Šolak i dodala da je njihov zadatak da djeci podstaknu maštu.

Naši sagovornici kažu da će se u narednom periodu Škola crtanja i slikanja potruditi da otvori i samostalne izložbe, jer se na jednoj ovakvoj izložbi ne mogu prikazati svi radovi polaznika škole.

glina

noge

stolice

crtež

šešir

eTrafika.net – Marijana Latinović

Napiši komentar