fbpx

Kao osnovnu ideju bend Josip A Lisac  iz Novog Sada ima istovremeno korišćenje više žanrova, nagle presjeke ritmova, skrivanje iza neodređenosti, igru riječima i zasigurno ironiju, kritiku. U bendu su bile česte promjene članova, što još više doprinosi neodređenosti, ali tekstovi i dalje šaljivo opominju ili objašnjavaju stanje društva, uma, ljubavi.

Osnivač  benda je Vedran Ferizović, a trenutni članovi su Vedran Ferizović (vokal i gitara), Ratko Madžar (vokal i gitara), Dejan Zec (bas gitara), Predrag Milojkovic Gumeni (Bubnjevi), Miroslav Popović (klavijature). Duvačku sekciju čine  Marko Jandrić (truba) i Nemanja  Sovtić (trombon).

Do sada su izdali dva albuma – “Posljednji Samuraji” i “Pali Ideali”, a snimili četiri – “Posljednji Samuraji”, “Sto godina sam ode”, “Pali Ideali”, “S njemačkim u svijet”, a trenutno su u studiju i snimaju peti album pod nazivom “Sve u moje vrijeme”. Svaki album je slika trenutnog stanja benda, nisu koncipirani tematski, nego predstavljaju skup pjesama. Ukoliko se traži poruka, kako kaže frontmen benda Vedran, u njihovom slučaju treba je tražiti na samoj svirci, jer se tu izvode najbolje pjesme sa svakog albuma, i moguće je prepoznati njihove poruke.

Podrži eTrafiku

“Najveća vrijednost naših pjesama je u uspješnim kontrastima muzičkih odsjeka, muzike i teksta, instrumentalnih sekcija, registara, boja. Mi smo bend koji svira brzu muziku, ali po mom gledištu najbolje pjesme su nam balade, i mislim da je to zato što im prilazimo iz sentimentalnijeg ugla”, navodi on.

U početku samog sviranja Vedran kaže da nisu tehnički mogli izvesti sve što su zamislili, ali postajali su svirački sve bolji, i dodaje da su sad odličan bend. Ističe da muzičari sa sobom donose i odnose svoje uzore, prećutno ih ugrađuju u muziku koju stvaraju i tako dobijaju neku posve novu muziku egzistiranjem nekolicine uzora u jednom radu.

“Ako dobro sviraš, prevazilaziš one koji slušaju određenu vrstu muzike. Dobra svirka je svima dobra, ako se ima prostora za kritiku, mora da je bude. Reći cu jednu neskromnicu, ali nije laž – gdje god smo svirali, svirali smo opet ili smo ostavili otvorena vrata. Za nas je muzika sredstvo izraza i iznošenja njenog smisla. Mi je stvorimo, a ona nam vrati svojom energijom. Mrtva je trka ko je tu ponosniji, muzika ili mi.”

Mladim ljudima koji tek počinju da se bave muzikom Vedran poručuje da mnogo vježbaju,  da razgovaraju o tome šta rade i da se ugledaju na nekoga, ne da uzimaju napravljeno.

Rad ovog benda možete pratiti putem FB stranice, a sada poslušajte muziku koju stvaraju:


eTrafika.net – Erna Duratović

Napiši komentar