fbpx

Zagrljaj je način pokazivanja privlačnosti ili naklonosti koju osjećamo prema drugoj osobi, i najčešće je sam po sebi dar. Međutim, svi Banjalučani koji su sinoć odlučili da se takmiče u najdužem zagrljaju u okviru projekta Budi muško organizovanog u parku Petar Kočić, imali su priliku da uz zagrljaj dobiju i nagrade.

Svi prisutni u Staklencu u parku Petar Kočić imali su priliku da bodre dvadeset parova koji su se takmičili, uživaju uz DJ-a, te se posluže koktelima i razovrsnom hranom.

Parovi su nakon dva sata stajanja i grljenja (na način utvrđen pravilima) morali podići jednu nogu u zrak, što je dodatno otežalo, već ionako umorne takmičare.

Podrži eTrafiku

Kao najizdržljiviji pokazali su se Siniša Batančić (21) i Nataša Ševa (17), koji su kao nagradu osvojili večeru za dvoje u restoranu Integri. Kao najveću poteškoću u toku takmičenja koje je trajalo dva i po sata istakli su žeđ i vrućinu, ali su naglasili da nisu razmišljali o predaji.

“Imao sam osjećaj da ćemo pobjediti, vjerovao sam u nas”, istakao je Siniša, dodavši da su se prijavili isključivo zbog zabave, ali i da je ga je Nataša nagovorila da dođu.

“Kokteli su bili dobri, hranu nismo probali, ali ćemo je probati u restoranu”, rekli su nam zadovoljno pobjednici.

Ni drugoplasirani par nije ostao bez nagrade, njih očekuje ručak za dvoje i prilika da uživaju u pogledu iz restorana sa 14. sprata Poslovnog centra Integra.

Projekat Budi muško organizovala je nevladina organizacija Perpetuum Mobille koja se bavi pitanjima mladih, te vrši programe političke edukacije. Njihova misija je, kako su naveli na svom sajtu, da oslobode snagu mladih i odraslih ljudi, organizacija i zajednica, i omoguće im da se zajedno uključe u “kreiranje tolerantnog, nenasilnog pravednog društva kroz liderstvo, inovaciju, istraživanja, politiku i praksu”.

“Prepetuum djeluje u Banjoj Luci gdje ima svoj kreativni tim koji osmišljava aktivnosti koje bi mogle privući pažnju mladih. Projekat Budi muško je u sklopu regionalne kampanje i realizuje se u Srbiji, Kosovu, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini”, ističe koordinator projekta Saša Ostojić i dodaje da je glavni donator Ministarstvo spoljašnjih poslova kraljevine Norveške, dok je za dizajn zadužena agencija Smart Kolektiv iz Beograda.

Vizija organizacije Prepetuum Mobille jeste “društvo gdje su mladi poštovani, uspješni i imaju mogućnost da razvijaju svoje potencijale”.

Budi muško klubovi (BMK) su osnovani kao klubovi srednjoškolaca koji žele da se na kreativan način angažuju na promovisanju životnih vrijednosti odgovornih i zrelih mladića. Članovi ovih klubova ističu da nastoje kroz sprovođenje mnogih zanimljivih aktivnosti “animirati svoje vršnjake da shvate da pravi muškarac nije nasilan, da poštuje cure i da je odgovoran u seksu”. Takođe ističu da nastoje podstaknuti “kritički odnos prema nametnutim stereotipima sa kojim se suočavamo odmah po rođenju”.

Članovi BMK su pored edukativnih i kreativnih radionica koje su pohađali u svojim gradovima, imali priliku i da putuju, druže i razmjenjuju iskustva sa vršnjacima iz regiona i Irske. Njihov rad su podržale i mnoge javne ličnosti kao što su Milan Kalinić, Edo Majka, Marko Jovanović, Edin Džeko itd.

Ovaj projekat se realizuje u saradnji sa lokalnim organizacijama – E 8 (Beograd), Inicijativa Prokuplje, Asocijacija XY (Sarajevo), Status M (Zagreb) i već spomenuti Prepetuum Mobille iz Banjaluke.

Projekat i kampanja se oslanjaju na iskustva partnerske organizacije Instituto Promundo Brasil, koja je razvila efikasnu metodologiju participativnog pristupa u kreiranju kampanja za smanjenje nasilja među mladima u favelama Rio de Žaneira.

(eTrafika.net – Ognjen Tešić i Vanja Sokić)

Napiši komentar