fbpx

Izložba fotografija “Banjaluka nekad i sad” otvorena je večeras u Banskom dvoru, u sklopu obilježavanja Dana Grada. Autori izložbe su banjalučki fotografi Milivoje i Radivoje Pavičić koji su kroz fotografije prikazali kako se grad na Vrbasu mijenjao tokom godina. 

Jedan od autora Radivoje Pavičić rekao nam je da je izloženo 40 starih fotografija, te da je taj broj mogao biti veći, ali je prostor bio ograničavajući faktor.

“Ima već viđenih fotografija, ali i onih koje nisu nikako prezentovane. Nalazili smo ih u privatnim albumima, ljudi čuju da se bavimo time pa ih donesu. Neki te porodične slike čak bacaju na smetlište, pa neko to nađe i ponudi nama”, kaže Pavičić, te dodaje da stare fotografije vremenom dobijaju na cijeni, iako se možda sada nama ne čine vrijednima.

Podrži eTrafiku

“Trenutno nam se ne čini kao vrijedno, ali za 10-20 godina… Ipak, to ne vrijedi ako neće biti viđeno i u arhivi. Količinski toga ima dosta i teško je sve prikazati, ali možda možemo napraviti sajt pa da bude dostupno većem broju ljudi.”

Profestor fotografije na banjalučkoj Akademiji umjetnosti Drago Vejnović rekao je da je ova izložba neobična po karakteru i da su se autori, inače hroničari vremena, odlučili za jedan potpuno drugačiji koncept.

“Nisu izložili samo svoje radove, već i radove koje su marljivo skupljali decenijama, raznih starih fotografa i kolega iz klubova. Predstavljaju i seriju svojih digitalnih fotografija, u skladu sa vremenom u kome živimo. Oni spašavaju ne samo stare filmove i fotografije, već i ovaj grad od zaborava i izumiranja. Fotografija jeste ta koja nas spašava od smrti. Oni serijom svojih digitalnih fotografija pokazuju kakva Banjaluka jeste danas”, kaže Vejnović.

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović otvorio je izložbu i podsjetio prisutne na to kako se Banjaluka razvijala.

“Nekih četvrti sa fotografija više nema, ali su tu druga koja su izgrađena. Dosta prikazanih objekata je srušeno i nema ih danas. Vi ste najbolji svjedoci kako Banjaluka danas izgleda. Ona je moderan, evropski grad koji se izgradio i proširio. Izgrađene su nove četvrti i dobili smo nove gradove u gradu”, naveo je on. bl_nekad_izlozba_2 bl_nekad_izlozba_3 bl_nekad_izlozba_4 bl_nekad_izlozba_5

eTrafika.net – Vanja Stokić

Napiši komentar