fbpx

Sajam meda i vina otvoren je sinoć na trebinjskom Trgu slobode. Ovo je sedmi po redu sajam vina, i četvrti sajam meda, a svoje proizvode izložili su brojni izlagači iz Hercegovine, ali i okruženja.

Trebinjci i brojni turisti u dva dana, koliko sajam traje, imaju priliku da probaju najbolje vrste meda i prozvoda od meda i ljekovog bilja sa ovog područja, kao i najkvalitetnija vina po kojima je ovaj kraj prepoznatljiv.

Brojni prozvođači meda izložili su svoje proizvode u Trebinju. Radojka Tunguz iz ovog grada med pravi oko 40 godina. Njen med na sajmu osvojio je zlatnu nagradu, a Radojka kaže da im ovo nije prva nagrada.

Podrži eTrafiku

„Moj svekar se bavio proizvodnjom meda, danas suprug i ja i naš sin, u našoj porodici tradicija proizvodnje meda stara je više od 100 godina. Ovdje smo se predstavili isključivo medom za koji garantujemo da je prirodan i vrhunskog kvaliteta o čemu svjedoče i brojne nagrade kod nas i u regionu, kao i vjernost naših kupaca”, priča Radojka.

Vlasnik pčelarskog centra „Batinić“ sa Sokoca, koji je takođe bio jedan od izlagača na sajmu, Dragan Batinić, kaže da na sajmu u Trebinju učestvuje od njegovog osnivanja. Proizvode od meda i ljekovitog bilja prave već 21 godinu i dobitnici su brojnih priznajna za kvalitet prozvoda.

„Mi pravimo preparate u kombinaciji pčelinjih proizvoda sa ljekovitim biljem, to je komplet kozmetike za njegu kože lica i tijela, zatim razni melemi i tinkuture i kapi koji su kombinacija propolisa i biljaka. Učestvovali smo na brojnim sajmovima širom bivše Jugoslavije, a ovdje smo dobilo zlatnu medalju za šumski med. Ne mogu praviti poređenje između hercegovačkog i romanijskog meda, obje regije imaju odlične uslove za proizvodnju kvalitetnog meda koji je prepoznat u cijelom regionu”, kaže Batinić za eTrafiku.

Sajam meda i vina otvorio je predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, koji je istakao da su ovi proizvodi nosioci razvoja Istočne Hercegovine. Sajam će biti zatvoren danas oko 17 časova.

 

eTrafika.net – Sonja Terzić

Napiši komentar