fbpx

„Pronađeni pas je bio u jako teškom stanju, sa prelomima, inficiranim ranama koje je Golub šivao na živo. Pas je  imao dvije jako teške operacije. Hvala Bogu pa je sada dobro i uskoro izlazi iz ambulante i ide u Beograd u svoj dom.“

Piše: Nataša Tomić, Naslovna: Pixabay

Ovako o slučaju Siniše Goluba, samoprozvanog veterinara iz Gradiške koji je  u  svojoj ‘kućnoj’ ambulanti operisao psa govore iz Udruženja građana ‘Kerber’. O psu, nazvanom Nada se trenutno brinu članovi udruženja ‘Kerber’ i pokreta ‘Levijatan’, a ovaj slučaj je još jednom skrenuo pažnju na činjenicu da je broj slučajeva nasilja nad životinjama sve veći, a da se zakon ni u ovom slučaju efikasno ne sprovodi.

Podrži eTrafiku

Kako navode iz UG ‘Kerber’, Siniša Golub je zlostavljao i secirao na živo psa, a vještačenjem je utvrđeno da pas nije bio pogođen metkom, kako je to Golub tvrdio, nego da ga je on sjekao i krpio svinjskim koncem.

Takođe, prema njihovim tvrdnjama, Golub im je već odavno poznat i mnogo puta su upozoravali javnost na njega.

„On je samoprozvani veterinar, koji maše nekom diplomom iz Šapca iz više strukovne škole, tj. diplomom strukovnog veterinara koja  je nešto kao viši veterinarski tehničar. Golub je prema informacijama koje mi imamo radio u jednoj ambulanti u Gradišci, ali ne kao veterinar jer to nije, i radio je oko dva mjeseca. Čovjek ima psihopatsko ponašanje, kasapi životinje u šupama i nadležni ne reaguju, a Golub je problem godinama, nije to od juče. On je godinama unazad mnogo puta prijavljivan, ali naš  sistem očigledno ne radi ništa dok se ne desi nešto gore“, navode iz udruženja i tvrde da postoji još slučajeva u koje je Golub bio umiješan, ali da ne mogu utvrditi tačan broj.

„Broj žrtava je jako teško utvrditi, jer mi vidimo ono što on objavi ili što saznamo, a dosta toga je bilo, a da niko nije znao“, tvrde oni.

Sa druge strane, Golub tvrdi da je nesrećnu životinju pronašao ranjenu i u nesvjesti, te da joj je samo pružio neophodnu pomoć.

„U jedan sat iza ponoći sam se vraćao kući pješke. Bilo je izuzetno hladno. Naletio sam na psa koji je ležao u nesvjesti i u krvi. Uzeo sam ga u naručje, donio u moju ambulantu koja je uslovna jer sam svu opremu donio iz Njemačke. Dijagnoza je bila ranjavanje prostrijelno u stomak i ustrijelno u grudni koš  i brojni lomovi na zadnjim nogama. Psu sam pružio pomoć kako sam znao i umio. Pas je dobio anesteziju, zašiveni su mu organi, data terapija protiv bolova i antibiotik kao zaštita od sepse. Data mu je transfuzija krvi. Svakako je život spašen jer su psa minuti djelili od smrti. Inače se on  kod mene skoro potpuno oporavio. Oporavak je tekao iznenađujućom brzinom. Čekao je operaciju šape i noge. Mi ovdje nemamo hirurga nego samo u Zagrebu. Pas je zbog nečije budaleštine postao predmet istrage i tada je propustio operaciju jer je bio zatvoren u jednoj veterinarskoj ambulanti“, izjavio je Siniša Golub u razgovoru sa ekipom eTrafike.

Golub je takođe dodao da je ‘visoko obrazovan u veterinarskoj oblasti i da taj posao radi više od 10 godina’, te da je pored Visoke strukovne poljoprivredne škole u Šabcu završio i školu za veterinarskog asistenta u Njemačkoj.

„Moja zakonska obaveza je pomoći unesrećenoj životinji. A sve i da nije zakonska, opet bih isto učinio. Spasio bih život“, ističe Golub.

Ipak, na zahtjev ekipe eTrafike da svoje diplome priloži kao dokaz, Golub je rekao da to nije u mogućnosti učiniti. Iz tog razloga smo kontaktirali Visoku poljoprivrednu školu strukovnih studija u Šapcu koja nam je potvrdila da je Siniša Golub studirao i kod njih završio strukovnu veterinu.

„Siniša Golub je diplomirani student Visoke poljoprivredne škole strukovnih studija u Šapcu, na studijskom programu Strukovna veterina, sa stečenim stručnim zvanjem Strukovni veterinarski tehničar gdje je ostvario 180 ESPB bodova“, naveli su u dopisu iz škole.

Foto: eTrafika.net

Prema  Zakonu o veterinarstvu u Republici Srpskoj, „veterinarskim tehničarima nije dozvoljeno izvoditi hirurške zahvate, postavljati dijagnozu, propisivati način liječenja, samostalno raspolagati VM proizvodima i obavljati poslove veterinara“, te  da je veterinarski tehničar „veterinarski radnik koji ima završen IV stepen stručne spreme i položen stručni i ispit pomaže veterinarima u obavljanju stručnih poslova u iz veterinarske struke i pod njihovim nadzorom“.

Ipak, iako je po zvanju strukovni veterinar, Siniša Golub nije imao dozvolu za rad, što nam je potvrđeno iz Veterinarske komore Republike Srpske.

„Na osnovu uvida u evidencije Veterinarske komore Republike Srpske, Siniša Golub nikada  nije bio član Veterinarske komore Republike Srpske, niti mu je ikad izdato odobrenje za obavljanje veterinarske djelatnosti, odnosno imenovani nema licencu za rad izdatu od Veterinarske komore Republike Srpske“, navodi se u saopštenju Komore, koja nas je takođe zamolila da sa njima podijelimo naša saznanja, kako bi protiv Goluba podnijeli prijavu zbog krivičnog djela.

Foto: eTrafika.net

Isto je potvrdio i sam Golub, koji je napomenuo da je njegova ambulanta ‘uslovna’ ali da ima sve što ima i u drugim veterinarskim ambulantama. Misli, takođe, da nije prekršio zakon jer mu je, ponavlja, zakonska obaveza pružiti pomoć životinji kada to ambulante ne  rade, a da to i Zakon o veterini striktno nalaže.Ipak, gospodin Golub je zanemario činjenicu da to zakon nalaže samo u slučajevima kada je riječ o licenciranim veterinarskim ambulantama koje imaju sve odgovarajuće uslove za to.

Udruženje građana ‘Kerber’ i Pokret  ‘Levijatan – STOP nasilju nad životinjama’ iz Srbije spremaju i sudsku tužbu protiv Goluba, a već uveliko rade i na prikupljanju dokaza.

„Mislim da za njega nema adekvatne kazne. Kazna je dovoljna da se smanji broj nasilja nad životinjama, ali je problem što kazni nema i oni prolaze nekažnjeno“, tvrde ze portal eTrafika iz Udruženja građana ‘Kerber’ te se osvrću i na sve veći broj slučajeva nasilja nad životinjama koji većinom, nažalost, prolaze neprimijećeno.

„Ne priča se dovoljno o nasilju nad životinjama jer smo mi kao sredina u velikoj mjeri bez tolerancije i svjesti prema životinjama. Goluba je na svakom koraku i to je ono što zabrinjava, a tako olako i nezapaženo prolazi i u javnosti i uopšte. Postoji jako efikasan način da se to zaustavi, a to je da se zakon napokon počne primjenjivati na način kako je propisan i definisan“, završavaju oni priču.

Napiši komentar