fbpx

“Iza naličja” naziv je izložbe Branimira Maksimovića i Nikole Kašterovića, koja je otvorena u prostorijama galerije “UDAS” u Banjaluci.

Piše: Goran Cvjetković

Kako Maksimović ističe u razgovoru za eTrafiku, njegovi radovi iz ovog ciklusa predstavljaju neku vrstu emotivne prikrivenosti, a na svakoj slici prikazana je figura koja se krije iza maske napravljene od folije.

Podrži eTrafiku

“Folija u ovom kontekstu prestavlja membranu koja ima funkciju da štiti strukturu unutrašnje sredine. U prevedenom smislu, ograničava spoljašnju sredinu da negativno utiče na psihičko stanje portretisanog. Nemogućnost da se na prvi pogled prodre do lika nameće određena pitanja. Na taj način portret pravi distancu od spoljašnosti koja ga u dubini duše uzburkava. Ožiljci koje nosi u sebi nisu vidljivi i to razoružava svakog posmatrača koji bi došao u iskušenje da zagrebe u intimu koja se nalazi ispred njega”, objašnjava on svoja djela.

Kašterović je apsolvent na odsjeku Grafika u klasi profesorice Gorice Miletić Omčikus. Dobitnik je studentske nagrade za 2014. godinu, a 2015. godine dobija nagradu na završnoj izložbi za grafiku od Akademije likovne umjetnosti u Banjaluci.

Maksimović je diplomirao na Akademiji likovne umjetnosti Univerziteta u Banjaluci u klasi mr Jelene Karišik. Do sada je samostalno izlagao u brojnim galerijama u zemlji i regionu, a bio je i učesnik kolektivnih izložbi.

Njihovu izložbu možete pogledati do 31. maja, radnim danom i subotom od 09 do 16 sati.

Napiši komentar