fbpx

Jedno od najznačajnijih fotografskih dešavanja u regionu jeste Međunarodni salon fotografije, koji se održava 11. put zaredom u Banjaluci. Izložba ima tradiciju dugu 25. godina, jer se ona nastavila na izložbu dijapozitiva koja je prethodila salonu fotografije.

Piše: Goran Cvjetković

Na salonu su ove godine bile četiri teme – slobodna kolor, slobodna crno-bijela, life fotografija i foto-perel. Na adresu izložbe stiglo je više od 3.000 hiljada fotografija od autora iz preko 50 zemalja.

Podrži eTrafiku

„Ovo je veoma lijep pokazatelj gdje ste vi u svijetu fotografije. Kada svoje fotografije pošaljete na izložbu i one se nađu na zidu, a znate između kolikog broja fotografija je baš vaša izbrana, onda znate da vaš rad stvarno vrijedi. Veoma je bitno da shvatite da fotografije ne nastaje onog trenutka kada kupite fotoaparat, nego da je za to potrebno školovanje, vaš trud i rad su svakako neizostavni, kao i druženje sa ljudima iz svijeta fotografije kao što je ovo“, izjavio je član žirija Međunarodne izložbe fotografija Banja Luka 2017 Dragan Prole.

O svojim impresijama povodom izložbe govorio je i Ozren Božanović, predsjednik Asocijacije za umjetničku fotografiju Bosne i Hercegovine.

„Uvijek kada banjalučki klub postavi izložbu to je praznik. Praznik u smislu da praktično možemo vidjeti i bosanskohercegovačku, ali i svjetsku fotografiju. Čitava organizacija izložbe je na vrhunskom nivou, koji je prepoznala i svjetska federacija, pa im je tako već dva puta dodijelila medalje za organizaciju. To je i u regionu jedinstven slučaj“, rekao je on.

Svi koji žele pogledati fotografije, mogu to uraditi do 8. decembra do kada traje izložba.

Napiši komentar