fbpx

Tokom proteklog vikenda Banjalučani su imali priliku da pogledaju više od 430 pasa na Državnoj i Međunarodnoj izložbi pasa, koje su održane u hali “Banjalučkog velesajma”.

Piše: Milica Kulić

“Banjaluka Dog Show 2017” sastojao se od dvije izložbe: (CAC) Državne – na nivou BiH na kojoj su izložena 203 psa  65 različitih rasa i (CACi) – Međunarodne na kojoj su izlagači predstavili 230 pasa 75 rasa, izjavio je direktor izložbe i predsjednik skupštine Kinološkog saveza RS Siniša Danjko.

Podrži eTrafiku

“Posjetili su nas učesnici iz cijele Evrope, imali smo 13 pasa iz Holandije, a tu su bili i izlagači iz Njemačke, Italije, Mađarske i prostora ex YU. Interesovanje je bilo veliko – 75 rasa na ovim prostorima znači mnogo”, kaže Danjko.

Sitne i krupne rase, osim domaćih, ocijenjivale su i sudije iz Rusije, Ukrajine, Litvanije i Poljske, a osim anatomije ocjenjivano je i kretanje psa.

Radiana Marić iz Banjaluke, vlasnica crnog dobermana, rekla je da prvi put učestvuje na izložbi i da je prezadovoljna sudijom, ocjenama i organizacijom.

“Održavanje ovog psa zahtijeva mnogo živaca jer su dobermani veoma neposlušni i temperamentni psi. Mnogo truda je potrebno i kada je riječ o spremanju za izložbu. Posljednja tri mjeseca svaki dan radim s njom, bacam joj loptu držim je na povocu, redovno trčimo i šetamo. Važno je da pas na dan izložbe bude sređen i odmoran, pa ih zato držimo u kavezu gdje mogu da spavaju”, ispričala je Radiana Marić.

I vlasnica maltezera iz Zagreba tvrdi da je potrebno mnogo truda i ulaganja ukoliko želite psa predstaviti na izložbi.

“Ako imate maltezera najviše vremena će vam oduzeti češljanje njegove duge dlake. Morate ga njegovati, kupati i održavati dlaku svaki dan da bi bila u pravoj formi”, kaže vlasnica malog šampiona.

Učesnica Ana Trkulja iz Čelinca, koja je na izložbu dovela umiljatog zlatnog retrivera, kaže da joj je ovo prvi put kako je svog ljubimca, starog devet mjeseci, predstavila na jednoj izložbi.

“Svaki dan vježbam s njom po dvorištu, a mnogo šetamo i trčimo, s obzirom na to da je mlada nije mogla da se takmiči za nagradu, ali je dobila pohvalu”, rekla je Trkulja.

Sav novac od prodaje ulaznica za oba dana izložbe biće uplaćen za liječenje trogodišnje Sofije Mićević, koja boluje od akutne limfoblastne leukemije.

Napiši komentar