fbpx

Ženska ragbi selekcija „Gladijatori“ iz Dervente dokaz je da sport ne poznaje razliku muško-žensko. Jedine ragbijašice u Republici Srpskoj pokazuju da se djevojke u „muškom“ sportu mogu jako dobro snaći.

Muški ragbi klub „Gladijatori“ osnovao je 2009. godine Radomir Petković, a naredne godine formirana je i ženska ekipa. Djevojke su nedavno osjetile kako je igrati prave utakmice. Stekle su svoje prvo iskustvo, zabilježile i poraze i pobjede, ali im je najbitnije što su osjetile pravi ragbi.

„Strašno sam ponosan na djevojke, ali ne samo ja nego i muški dio ekipe. Redovne su na treninzima i uporne što će se svakako odraziti i na njihove rezultate. One su ponos našeg grada“, rekao je trener Radomir Petković za eTrafiku.

Podrži eTrafiku

ragbijasice derventa (1)

U martu su u Makarskoj i Sinju odigrale prve zvanične utakmice u ragbiju 7s, koji je olimpijski sport. Takođe su nastupile i u Beogradu gdje su poražene od Ragbi kluba „Rad“, ali ih to nije obeshrabrilo. Na petom Međunarodnom ragbi turniru 7s u Splitu, koji je održan u aprilu, osvojile su četvrto mjesto. Ovo je ujedno i jedan od njihovih uspješnijih turnira. U prvom kolu Ragbi prvenstva u Tešnju, Gladijatorke su zabilježile jednu pobjedu i jedan poraz. To ih je dodatno motivisalo da nastave sa redovnim treninzima.

„Za pola našeg uspjeha zaslužan je trener, jer kada gubimo svaku nadu on nas motiviše. Uvijek je tu, vjeruje u nas više nego mi. Mi se pobrinemo da one koje dođu u žensku ekipu više nikada ne odu“, rekla je ragbijašica Tatjana Milaković.

ragbijasice derventa (4)

Ženska selekcija broji 12 djevojaka. Međutim, nisu mlade samo kao ekipa, nego i po godinama. Djevojke su uzrasta od 15 do 19 godina. Iako se članarina i putovanja ne plaćaju, djevojke se rijetko odlučuju da treniraju ovaj sport. Gladijatorke bi željele da je odaziv još veći, a takođe su spremne podijeliti svoja iskustva.

Koliko su Dervenćanke predane treningu govori i to što ih ni kiša ne spriječava da imaju treninge. Kažu da se uvijek treba truditi i opstati kada je najteže.

ragbijasice derventa (2)

Ono što je specifično za Gladijatorke jeste to što su uvijek tu jedna za drugu. Često organizuju zajednička druženja, što pokazuje koliko su bliske ne samo na terenu nego i van njega. Najveću podršku imaju od trenera, muškog dijela ekipe i roditelja. Ono što je takođe bitno za Gladijatore jeste podrška opštine Derventa od samog početka.

„Ragbi nas uči da štitimo jedni druge, na terenu moraš štititi svog igrača. Uči nas kako da budemo dobri ljudi u životu, ne samo u ovom sportu. Svi smo kao porodica, ne ona koju povezuje krvna veza nego jajasta lopta“, istakla je ragbijašica Zorica Milaković.

ragbijasice derventa (6)

Sve djevojke su ponosne što pišu istoriju ragbija u Bosni i Hercegovini. Nekima od njih je želja da odu korak dalje i da se predstave kao reprezentativke države u ovom sportu. Ne žele unaprijed prognozirati kakve su im šanse za to, jer je vrijeme pred njima.

Bosna i Hercegovina nije zemlja ragbija, a to pokazuje i podatak da još uvijek ima malo ragbi klubova. Muških je više nego ženskih. Gladijatorke su jedina ženska selekcija u Republici Srpskoj, dok na prostoru Bosne i Hercegovine postoje još dva kluba „Čelik“ iz Zenice i „Sarajevo“ iz Sarajeva.

Tekst nastao u sklopu projekta “Može i drugačije”, koji finansira Fondacija SHL

 eTrafika.net – Snježana Aničić

Napiši komentar