fbpx

Tokom proteklog vikenda Centar za mlade Kvart iz Prijedora organizovao je novu sesiju “Žive bilioteke”.

Posjetioci su mogli birati između dva naslova – osobe sa invaliditetom i pripadnika LGBT zajednice. Kako nam kaže Stefan Gvozden iz Kvarta, posjetiocima su obje knjige bile podjednako zanimljive.

“Ovaj koncept nam se mnogo dopada, definitivno je pogodan za naše područje, tako da ćemo ga koristiti i u daljem radu”, kazao je Gvozden.

Podrži eTrafiku

“Živa biblioteka” temelji se na povezivanju ljudi koji se pod tipičnim okolnostima ne bi sreli. Sa jedne strane tu su obični građani, a sa druge su osobe koje su žrtve diskriminacije i predrasuda. Cilj je kroz njihov direktan kontakt otkloniti barijere i predrasude.

Sve se temelji na principu rada biblioteke, samo što su u ovom slučaju knjige stvarni ljudi, koji čitaocima pričaju svoje životne priče i odgovaraju na njihova pitanja.

Realizator projekta je Helsinški parlament građana Banjaluka, dok se on sprovodi u okviru programa Koalicije civilnog društva u borbi protiv diskriminacije “Jednakost za sve”. Prva sesija “Žive bibioteke” održana je krajem juna u Banjaluci, a zatim se organizovala u Mrkonjić Gradu, Jajcu, Sanskom Mostu i Prijedoru.

 

eTrafika.net

Napiši komentar