fbpx

Poštovaoci klasične muzike imali su priliku sinoć da uživaju u Banskom dvoru uživaju u nastupu mladog banjalučkog pijaniste Dejana Jankovića, koji je održao solistički koncert u sklopu manifestacije „Dani Vlade Miloševića“.

Piše: Nikola Zgonjanin

Ovaj mladić se od ranog djetinjstva bavi muzikom, tačnije sviranjem klavira, i kroz cijeli život prati taj put, na kojem je imao puno uspjeha.

Podrži eTrafiku

“Klavir sam počeo da sviram sa sedam godina, kada sam krenuo u nižu muzičku školu. Mada, mojprvi susret vjerovatno je bio još i ranije, u dječijem horu ‘Vrapčići’ još za vrijeme vrtića, tako da već  skoro pa dvadeset godina u tome”, kaže on.

Tokom svih tih godina Dejan je imao mnogo nastupa, dobio mnogo prvih i specijalnih nagrada, kako u BiH, tako i u regionu i  inostranstvu. Dodaje da je uvijek dobro dočekan.

„Bilo je zaista mnogo nastupa u svakom slučaju, ali ono što bih posebno izdvojio jeste nekoliko nastupa u velikoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu. Zatim tu je mnogo nastupa kao solista sa orkestrom –  Niški simfonijski orkestar, banjalučka Filharmonija, Simfonijski orkestar Akademije umjetnosti u Banjaluci, kao i recimo nagrade koje sam osvojio na međunarodnim takmičenjima u Torinu i Rimu.“

dejan jankovic klavir (3)  dejan jankovic klavir (1)

Dejan tvrdi da klasičnu muziku ne vole samo stariji, te da se u publici često može naći i mnoštvo mladih lica. Tako se i sinoć moglo vidjeti i mnogo mladih, ali i djece, kako pomno slušaju melodije Šuberta, Lista i Miloševića, koje je u svirao u  prepunoj sali Banskog dvora. Ipak dodaje kako je domaća publika dosta toplija.

„Nastupao sam i u inostranstvu i ovdje kod nas, a naša publika je toplija, iako je nema dovoljno. Da biste napunili jednu salu kod nas potreban je prilično dobar menadžment kad je klasična muzika u pitanju. U svakom slučaju, meni je zadovoljstvo nastupati i na našim prostorima, i u inostranstvu. Publika je u svakom slučaju prošarana, od mlađih generacija pa do starijih ljudi, jer ljudi u zrelijim godinama valjda više vole klasičnu muziku, ali ima i dosta mlađih.“

Dejan je odlučio da ostane u Banjaluci, jer ovdje vidi nastavak svoje karijere. Nedavno je postao asistent na katedri za klavir, a diplomirao je 2012 godine, i tu se nije zaustavio.

“Što se tiče budućnosti, zasad mi je cilj da ostanem ovdje u Banjaluci, jer sam odnedavno zaposlen kao asistent na katedri klavira banjalučke Akademije umjetnosti. Ujedno sam i student doktorskih studija klavira na fakultetu Muzičkih studija  u Beogradu, tako da nemam neke planove za odlazak odavde. Ovdje su mi se stvari, bar trenutno, jako lijepo poklopile pa sam zadovoljan.”

dejan jankovic klavir (2)

Tekst je nastao u sklopu projekta “Može i drugačije”, koji finansira Fondacija SHL, a glavni partner je Hypo Alpe Adria banka.

 eTrafika.net

Napiši komentar