fbpx

Jovana Kljajić je mlada i perspektivna novinarka koja predstavlja jedinstven primjer moderne djevojke koja živi svoj san. Voli posao koji radi i sve prepreke prevazilazi napornim radom.

Piše: Anđela Šikman

Pozitivan stav o životu davao joj je motivaciju za napredovanje i nije odustajala dok nije ostvarila svoj cilj. Za nju je najveće dostignuće živjeti svoj san bez obzira na to koliko vas neko sputavao u tome.

Podrži eTrafiku

Kljajićeva je apsolventkinja na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci na odsjeku Novinarstvo i komunikologija. Trenutno živi u Sarajevu i zaposlena je kao projekt asistentkinja u Koaliciji za slobodne i poštene izbore – Pod lupom, a koja se bavi monitoringom izbornog procesa i unapređenjem izborne legislative.

Kad je krenula da gradi svoju karijeru nailazila je na razne prepreke, ali odustajanje joj nikad nije palo na um. Za vrijeme angažmana u Centru za istraživačko novinarstvo (CIN), osvojila je dvije prve nagrade za najbolju istraživačku priču o hraniteljskim porodicama. Prva nagrada je bila u sklopu USAID-ovog projekta jačanja institucija vlasti i procesa u Bosni i Hercegovini (SGIP BiH), a druga je međunarodna nagrada u kategoriji mladih profesionalnih novinara za istraživačko novinarstvo koju dodjeljuju CEI (Centralno-evropska inicijativa) i SEEMO (Evropska medijska organizacija za Jugoistočnu Evropu).

Ona naglašava da objektivno i istinito informisanje javnosti ne bi trebalo da bude prepreka, ali sa preprekama se suočavate od momenta kada odlučite da se bavite ovim poslom.

“Tada sam uvidjela koliku odgovornost i požrtvovanost nosi ovaj posao sa sobom i da na svaki sljedeći korak ili riječ morate dobro obratiti pažnju. Posao novinara, ukoliko radite za ozbiljnu medijsku kuću, zahtijeva besprijekoran rad. Sloboda pristupa informacijama je jedna od prepreka koju bih izdvojila, ali i neprijatnosti sa kojima se suočavate na terenu.“

Jovana je sve probleme dočekala sa dobrom pripremom. Uvijek je imala “plan B“ u slučaju da nešto krene drugim putem. Navodi i da je bitno imati dobrog mentora/urednika, jer razumijevanje i podrška ljudi sa kojim radite su ključni za uspjeh u poslu kojim se bavite.

“Dostignuće je kada živite svoj san bez obzira na to koliko vas neko sputavao u tome. Sretna sam što imam pozitivan stav prema svemu u životu i što nikad pred preprekama nisam poklekla. Nisam čekala da mi posao padne ‘s neba’ ili da ga dobijem preko štele. Volontirala sam dugo godina u nevladinom sektoru kako bih stekla iskustvo i usavršila se na raznim poljima, a ne samo na polju novinarstva. Dobila sam posao prije nego što sam završila studije. I dalje se usavršavam koliko mogu i kao što vidite sada radim za Koaliciju ‘Pod lupom’ gdje mi je upravo iskustvo u nevladinom sektoru pomoglo da se zaposlim. Naravno, kao i u svakom poslu postoje usponi i padovi, ali zato je cilj ono što vam daje volju i motivaciju da istrajete.“

Kako kaže, svjesna je stanja u našoj državi, ali nije dala da je to obeshrabri. Nastavila je da se bori za sebe i za promjene.

“ Krenimo od sebe i zapitajmo se zašto nešto ne funkcioniše. Kada se bavite temama od društvenog značaja i nastojite unaprijediti sredinu u kojoj živite, otvara vam se spektar ideja i odgovor na pitanje – Kako to uraditi? Bar su nam danas sva moderna sredstva komunikacije dostupna, što unazad nekoliko godina nije bio slučaj. Razmislite kako ih iskoristiti na pravi način. Rijetko ko učestvuje na javnim raspravama, a to bi trebalo da bude naša obaveza i odgovornost. Kada naučimo kritički razmišljati i voditi kulturu dijaloga, tek tada ćemo preuzeti stvar u svoje ruke”, ispričala nam je Kljajićeva koja je dokazala da u BiH postoji prilika za sve, samo je treba ugrabiti.

“Volja i snaga su najbolji prvi koraci na putu ostvarenja snova, a to su ujedno i moji najbolji saputnici na putu do uspjeha”, poručila je Kljajićeva.

Tekst je nastao u sklopu projekta “Može i drugačije”, koji finansira Fondacija SHL, a glavni partner je Hypo Alpe Adria banka.

eTrafika.net

1 Komentar

  1. Bravo Joco! Samo napred, zelim ti svu srecu.
    Uspeces ti sve sto sebi stavljas za cilj.
    Uz tebe sam! :-*

Napiši komentar