fbpx

Čak 20 maloljetnih osoba doživjelo je seksualno nasilje od strane drugog pojedinca tokom 2013. godine u Republici Srpskoj, što predstavlja jedno od najčešćih nasilja nad djecom.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske u pomenutoj godini neki oblik nasilja izvršen je nad 184 maloljetna lica. Najčešće su se događala fizička nasilja nad maloljetnicima (87), psihičkih je bilo duplo manje (43), zatim slijedi zanemarivanje i nemarno ponašanje (26), pa onda pomenuto seksualno nasilje (20), zatim socijalno nasilje (8), pa zlopotreba djece (3), dok je nad jednim licem izvršeno nasilje korišćenjem informacionih tehnologija i eksploatacija djece. MUP još uvijek prikuplja podatke za prošlu, 2014. godinu, od Centara javne bezbjednosti, tako da nemamo pravog uvida da li se broj nasilja povećao ili smanjio. Međutim, svakodnevni događaji koji se pojavljuju kod nas pokazuju da seksualnog, pa i svih drugih nasilja, ima sve više. Kako su nam prenijeli iz MUP-a, oni preduzimaju sve mjere i aktivnosti kako bi se smanjilo seksualno nasilje nad licima koji još nisu napunili 18 godina, do toga da se u nekom narednom periodu ono potpuno eliminiše.

“Kad je u pitanju zakonska regulativa, posljednjim dvjema izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Republike Srpske značajno su pooštrene kazne za počinioce krivičnih djela izvršenih na štetu djece, kao što su krivična djela protiv polnog integriteta i krivično djelo nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici u Republici Srpskoj. MUP RS sve više pažnje posvećuje problematici koja se odnosi na djecu. Policijski službenici drže predavanja po školama za učenike, nastavnike i roditelje na različite teme u cilju spriječavanja nasilja nad djetetom, vršnjačkog nasilja,  elektronskog nasilja putem interneta, kao i prepoznavanja oblika nasilja, te načina  i mogućnosti prijave”, naveli su nam iz MUP-a.

Podrži eTrafiku

Polno nasilje nad osobama mlađim od 18 godina dešava se vrlo često, a počinitelji su nerijetko članovi porodice žrtve. Takođe, postoji i vršnjačko polno nasilje. Na ovu vrstu nasilja često pažnju skreće Udruženje roditelja maloljetne djece u BiH koji apeluju da se djeca zaštite, jer kada se dese ovakvi slučajevi obično bude kasno. Takođe upozoravaju roditelje da paze šta njihova djeca rade na društvenim mrežama i internetu uopšte.

Pored nasilja nad djecom, vrlo često se kršte prava ove populacije. Prema podacima Ombudsmana BiH svake godine ovaj broj se povećava, potvrdila je pomoćnica ombudsmena i šefica Odjela za praćenje prava djece, Aleksandra Marin-Diklić. Ova instituacija je počela sa radom 2009. godine i tada su imali 39 registrovanih žalbi za kršenje prava djeteta. Inače, tu se ne broje ljudi koji dođu po savjet. Ovaj broj se iz godinu u godinu povećavao pa je 2010. bilo 94 žalbe, 2011. godine 110, godinu kasnije za 14 više, 2012. je bilo 124, a 2013. je broj “skočio” na 165, dok je prošle godine žalbi bilo 143.

“Naše aktivnosti se svode na rad o žalbama. Nama se vrlo rijetko obraćaju djeca, već su to uglavnom roditelji. Mi mjerimo šta je u interesu djeteta i to se nekada ne sviđa roditeljima. Vidan je taj skok žalbi, ali to svakako nije to neka konačna cifra. Neka naša pretpostavka da smo postali vidljiviji zahvaljujući našim aktivnostima. Radili smo dosta na eduakciji i sa ‘Save the children'”, rekla je Marin-Diklić.

Kako je dodala, što se tiče seksualnog nasilja nad djecom, problem u BiH je što ne postoji registar pedofila i to bi se ubrzo trebalo promijeniti.

“Nasilje nad djecom pratimo u kontinuitetu, ali ne možemo doći do tačnih podataka, jer ne postoji jedinstvena baza da se može sve vidjeti. Država bi trebala postaviti registar pedofila. U Federaciji BiH bi trebao biti ove godine prema našim informacijama. Pokušavamo da ukazujemo na ovaj problem, jer bi donosioci ovih odluka trebali to ubrzati”, dodala je ona.

eTrafika.net – D. R.

[post_ender]

Napiši komentar