fbpx

Ured disciplinskog tužioca otvorio je po službenoj dužnosti spis protiv sutkinje Suda BiH Dalide Burzić,  a u vezi sa navodima koje au proteklih dana objavljivani na Žurnalu.

Piše: Avdo Avdić – Žurnal.info

Ured je potvrdio da ih Visoko sudsko i tužilačko vijeće nije obavijestilo o pismima koje je 11 tužilaca Kantonalnog  tužilaštva u Sarajevu poslalo VSTV-u, a u kojima su navedeni detalji o nezakonitim postupanjima tadašnje glavne kantonalne tužiteljica Dalide Burzić.

Podrži eTrafiku

Podsjetimo, jedanaest tužilaca Kantona Sarajevo obavijestilo je VSTV da je Dalida Burzić od njih tražila da mijenjaju pravne kvalifikacije određenih krivičnih djela i da ne hapse visoke zvaničnike u predmetu Zadruga. Prema tim pritužbama, ona je primala advokate osumnjičenih bez prisustva postupajućih tužilaca. Također, svim tužiocima iz predmeta Zadruga smanjila je ocjene i prijetila im uništavanjem karijere.

Inače, predmet Zadruga sarajevski kantonalni tužioci su započeli dok je tadašnja glavna kantonalna tužiteljica Dalida Burzić bila na bolovanju, što je ona nazvala “izdajom”. Potvrđuje to u svom dopisu i zamjenica glavne kantonalne tužiteljice Aida Topalović koja je u “spornom” periodu rukovodila Tužilaštvom KS-a, zbog čega je i ona ocijenjena nižom ocjenom.

Umjesto da 11 pritužbi sarajevskih tužilaca proslijedi Uredu disciplinskog tužioca i nadležnom tužilaštvu na daljnje postupanje, Milan Tegeltija je odlučio da sjednicu VSTV-a, na kojoj su razmatrani prigovori na ocjenjivanje i rad Dalide Burzić zatvori za javnost. Priča je tako zataškana a već na narednoj, otvorenoj sjednici, VSTV je tužiteljicu Burzić imenovao za sutkinju Suda BiH!

Napiši komentar