fbpx

Policijski službenici večeras nisu dozvolili članovima grupe “Pravda za Davida” čak ni da sjede na klupama u pješačkoj zoni pored Hrama Hrista Spasitelja. Izdata su tri prekršajna naloga, a okupljenima je prijećeno privođenjem.

Piše: Vanja Stokić

Između 19 i 19:30 časova policijski službenici, koji su prethodnih večeri onemogućavali ulaz članova grupe “Pravda za Davida” u dvorište Hrama, prišli su grupici građana koja je sjedila na obližnjoj klupi, te od njih zatražili lične dokumente i naredili da izvade sve predmete iz džepova.

Podrži eTrafiku

“Nisu dali ni da se sjedi na klupama, kazali su da je svako okupljanje zabranjeno i ponudili nam park Mladen Stojanović kao opciju. Mene su legitimisali i rekli da ću biti priveden ukoliko ne odem”, rekao nam je jedan od građana.

Član grupe Ozren Perduv kazao im je da primjenjuju fašističke metode nad građanima, zbog čega je dobio prekršajni nalog na 500 KM.

Ima osnova za postupanje Ombudsmena

Institucija Ombudsmena za ljudska prava u BiH na osnovu dostavljenih snimaka eTrafike, na kojima se jasno vidi da policajci ne dozvoljavaju ulaz u dvorište Hrama samo članovima grupe, utvrdila je da postoji osnova za postupanje, kako bi se istražilo zašto je ovoj grupi građana ograničena sloboda kretanja.

“Tek nakon provođenja istražnog postupka i utvrđivanja svih relevantnih činjenica u konkretnom predmetu, ombudsmeni mogu zauzeti stav o povredi/diskriminaciji prava određenog/ih lica. Zakon o zabrani diskriminacije Bosne i Hercegovine propisao je da se diskriminacijom smatra svako različito postupanje uključujući svako isključivanje, ograničavanje ili davanje prednosti utemeljeno na stvarnim ili pretpostavljenim osnovama prema bilo kojem licu ili grupi lica”, podsjećaju oni.

Ova institucija je tokom 2018. i 2019. godine registrovala 16 predmeta koja se odnose na  dešavanja povodom ubistva Davida Dragičevića i postupanja grupe “Pravda za Davida”. U svakom pojedinom predmetu se provodi istražni postupak.

Napiši komentar