fbpx

Firma AME d.o.o. Breza dobila je tender za uređenje šetnice na lijevoj obali Miljacke. Upravo ovaj infrastrukturni projekt Opštine Novo Sarajevo plastičan je primjer na koji način se vrše javni radovi u Bosni i Hercegovini. Pronevjeri na tamponu, lažiraj na cementu i kvalitetu materijala, postavi devet umjesto dogovorenih deset ploča, probij sve rokove i najvjerovatnije ćeš dobiti još jedan tender bez obzira što si optužen za davanje mita.

Piše: Predrag Blagovčanin – Tačno.net, foto: Klix.ba

Projekt uređenja šetališta na lijevoj obali Miljacke zajednički je projekt Kantona Sarajevo i Opštine Novo Sarajevo. Sporazum o realizaciji potpisan je 16.03.2018. godine od strane tadašnjeg kantonalnog ministra prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Čedomira Lukića i načelnika opštine Novo Sarajevo Nedžada Koldže.

Podrži eTrafiku

Projektom je predviđeno uređenje dionice u dužini od 1200 metara od mosta Ars Aevi do mosta Topal Osman Paše. Predviđena sredstva za ovaj projekt iznosila su 800.000 KM. Dokumentacijom je predviđena pješačka staza širine 3,30 metara, a dužinom šetnice, predviđena je ugradnja kamenih ploča „jablanički gabro“ dimenzija 30x30x8 cm, te klupa i kante za smeće, kao i rasvjete u određenim razmacima.

Gdje je SDA tu je i AME Breza

Tender za ovaj posao dobija firma AME d.o.o. Breza. Cijena radova raste na 880.000 KM a 5. jula 2018. godine ugovor o izgradnji potpisuju tadašnji direktor Almedin Omerhodžić i načelnik opštine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo.

Samo desetak dana nakon svečanog potpisivanja ugovora, protiv direktora AME Breza, Opštinski sud potvrđuje optužnicu kojom se Almedin Omerhodžić tereti za krivično djelo davanja dara i drugog oblika koristi.

Foto: oslobodjenje.ba

Omerhodžić se tereti da je, kao direktor firme AME iz Breze, Hajrudinu Djedoviću pomoćniku direktora Direkcije za puteve KS-a poklonio tehničku robu u iznosu većem od 4 hiljade maraka, kako Djedović, i pored utvrđenih nepravilnosti prilikom kontrole u obavljanju ophodnje puteva ove firme, ne bi umanjio iznose mjesečnih faktura za te usluge iako je to bio dužan učiniti.

Poznavaoci prilika u građevinskom sektoru koji nisu željeli javno govoriti, naglašavaju da Omerhodžić održava veoma prisne veze sa kadrovima SDA prvenstveno sa načelnikom opštine Vogošća Edinom Smajićem te načelnikom Breze Munibom Zaimovićem.

Upravo će Zaimović ostati upamćen po činjenici da je 2018. godine uz prisustvo ministra ZDK Fahrudina Brkića i lokalnog imama Amira efendije Mukače ceremonijalno otvorio prvi sloj asfalta ceste dužine 800 metra čija je izgradnja u tom trenutku trajala preko 2 godine. Radove na ovom projektu izvodila je firma AME Breza.

Prema podacima stranice za javne nabavke, AME Breza sa opštinom Vogošća od 2015. godine do danas potpisala je ugovore u vrijednosti od 1.302.555 KM dok sa opštinom Breza vrijednost ukupnih ugovora iznosi 807.837 KM.

Tutorijal: Kako okrenuti na tenderu

Prema usaglašenom elaboratu iz tenderske dokumentacije izvođač radova AME Breza trebao je izvršiti iskop postojećeg asfalta debljine 7 cm, postaviti tamponsku podlogu od 25 cm, cementni estrih debljine 4 cm i postaviti kolovoz od kamenih ploča dimenzija 30x30x6 cm širine 3 metra i 10 cm koji će se kasnije fugirati cementnim mlijekom i smolom kako uslijed vremenskih prilika ne bi došlo do pomijeranja ploča.

Foto: Tenderska dokumentacija

Radovi su počeli  23.08.2018. godine, a predviđeni završetak radova bio je 23.12.2018. godine. Nadzor nad radovima vrši firma „Smajić Inžinjering“ iz Goražda.

Foto: tacno.net

Izvođač radova firma AME Breza vršila je uštedu na svakom mogućem segmentu, pa su tako umjesto predviđenih 25 cm tampona postavili tampon prosječne debljine 13 do 14 cm dok je  na pojedinim dijelovima debljina tampona 6 cm.

Foto: tacno.net

Prema ugovorenim količinama iz projektne dokumentacije na kompletnoj dionici trebalo je biti postavljeno 1058,21 m3 tampona od čega je realizirano 216,7 m3 što je ukupna ušteda od 841,5 m3tampona.

Uštede su pravljene  i na cementnom estrihu.

Foto: tacno.net

Cementni estrih ni na jednom mjestu nije debljine do 4 cm, u prosjeku je od 1 do 3 cm, te se može smatrati da je prosječne debljine 2 cm, a to je  ušteda cca 50% od ugovorene stavke.

Ovo će se vremenom pokazati kao kobna ušteda, jer će ploče kroz godinu-dvije početi proplivavati na podlozi, a  gaženjem će se vršiti istiskivanje vode nakon kiše.

Identično je i sa postavljanjem kamenih ploča kojih je prema dokumentaciji trebalo biti postavljeno 10 ali kao što se na slikama vidi postavljeno ih je devet.

Foto: tacno.net

Na ovoj slici se vidi polaganje ploča dimenzija 30x30x6cm u redu od 9 komada u ukupnoj širini od 2,75 m iako je širina trebala iznositi 3 metra i 10 cm. Također se vizuelnim pregledom može konstatovati nakon zimskog perioda da nije riječ o prvoklasnim pločama izdržljivim na habanje i soli zbog pojave sitnih oštećenja i pukotina na površini nakon prve sezone kiše, snijega, soli i leda.

Foto: Tenderska dokumentacija

Zašto je troškovnik radova službena tajna

Portal Tačno.net obratio se opštini Novo Sarajevo sa zahtjevom da nam se dostavi troškovnik radova  na izgradnji šetnice na lijevoj obale Miljacke, međutim nakon nešto više od mjesec dana ovi dokumenti nisu dostavljeni.

Robert Pleše zastupnik Naše stranke u Vijeću Opštine Novo Sarajevo također je tražio ovaj dokument ali kako naglašava rečeno mu je da su to povjerljivi podaci.

„To je nonsens, obzirom da tu nema ni jedan podatak koji je zaštićen. Prema njihovim riječima te podatke mogu dobiti samo firme koje su bile u postupku. Ne znam koji se to podatak ovdje treba zaštititi. To bi trebali biti podaci koji trebaju stajati na web stranici kako bi svaki građanin mogao da vidi koliko je nešto koštalo. Ovo se pravi od građanskog novca to nije privatni novac. Ne smijemo zaboraviti da se ovdje radi o cifri od 880.000 KM i to su ogromna sredstva, zašto se na svemu odugovlači i zašto se ide na to da se neke stvari zaborave. Također imali smo izvještaj o kapitalnim radovima gdje sam vidio da je stvarni iznos tendera 870.000 KM, a ne 770.000 koliko je bilo predviđeno.“

Pleše ističe da je na Opštinskom Vijeću u više navrata postavljao pitanje zbog čega radovi nisu završeni u predviđenom roku.

„Svaki put sam dobijao neke nesuvisle odgovore. Jednom su mi čak odgovorili da je sve u perfektnom redu i da će sve biti završeno u predviđenom roku. Tempo kojim su to radili, a to je subotom i nedeljom nije bilo moguće završiti u roku. 90 radnih dana je ogroman vremenski period jer kad 1200m podijeliš na 90 dana to je cca. 15 metara dnevno. Na osnovu izvještaja kojeg smo dobili od nadzora „Smajić Inžinjeringa“ stajalo je da su bili loši vremenski uslovi i da se traži prolongiranje još 20 radnih dana. To je dakle trebalo biti gotovo u martu. Međutim, radovi još uvijek prema neslužbenim informacijama nisu primljeni.“

Pleše postavlja pitanje i kompletne garancije na radove koja iznosi 2 godine. Također naglašava da i u slučaju da Opština Novo Sarajevo aktivira bankovnu garanciju firma AME Breza koja iznosi 5% ukupne vrijednosti tendera taj iznos nije ni blizu ušteda koje su napravljene.

„Bankovna garancija je 5% na 880.000 KM. To je  44.000 KM i ako se to povuče za izvođača je to opet prihvatljiva suma. Najgore od svega je garancija na izvedene radove u vremenskom periodu od dvije godine. Obzirom da nisu sve fugirali na vrijeme i da su snijeg i kiše isprale donji dio maltera kocke će uskoro početi plivati. Kiše su padale, cementno mlijeko je saprano i to će dovesti do toga da će se za dvije godine nakon isteka garancije ova šetnica opet morati raditi, a onda ćemo vidjeti ko će dobiti tender.“

Direktor nadzora, firme „Smajić Inžinjering“ iz Goražda, Ervin Smajić naglašava da postoje opravdani i neopravdani razlozi zbog kojih izgradnja nije završena u dogovorenom roku. O razlozima Smajić nije mogao govoriti.

„Postoje opravdani razlozi i neopravdani razlozi, a nadzor će prilikom obračuna uzeti u obzir sve okolnosti koje se tiču kašnjenja i izvođenja radova. Komunikacija je između investitora i nadzora. Ne mogu vam navesti te razloge, a oni će biti javni kad se završe radovi. Izvođaču se više puta produživao ugovor, on ima bankovne garancije koje će najvjerovatnije biti iskorištene.“

O tehničkim nedostacima Smajić nije mogao govoriti, naglašava da postoje aneksi ugovora kojim su dogovorene izmjene poput postavljanja 9 umjesto 10 kamenih ploča.

„Mi o tehničkim stvarima ne možemo govoriti jer imamo obaveze prema investitoru i do investitora je hoće li informacije davati u javnost. Što se tiče izmjena postoje aneksi.“

Opština Novo Sarajevo: Ne postoje aneksi na ugovor 

Navodi Ervina Smajića o aneksima koji su predvidjeli promjene na izgradnji su kontradiktorni obzirom da su nas iz Opštine Novo Sarajevo pismenim putem informisali da aneksi na ugovore na postoje. Također prema njihovom mišljenju radovi su izvođeni u skladu sa tenderskom dokumentacijom.

„Ne postoje aneksi ugovora između Općine Novo Sarajevo i izvođača radova firme AME Breza za realizaciju projekta izgradnje šetnice na lijevoj obali Miljacke. Radovi su rađeni u skladu sa tenderskom dokumentacijom.  Završetak radova na izgradnji šetnice na lijevoj strani Miljacke je prolongiran jer je nadzor nad izvođenjem radova pojasnio da je potrebno da se izvođaču radova produži rok za izvođenje radova i da se nastave kada se za to stvore vremenski uvjeti.

Ukoliko bude potrebno Općina Novo Sarajevo aktivirat će bankovne garancije i obračunat će svaki dan kašnjena izvođaču radova AME Breza.“

Almedin Omerhodžić vlasnik i nekadašnji direktor AME Breza u telefonskom razgovoru nije želio razgovarati na ovu temu te nas je uputio na nedavno postavljenog direktora, nekadašnjeg rukovodioca radova Almira Pozderovića.

Na upućena pitanja Almir Pozderović direktor AME Breza do trenutka objave ovog teksta nije odgovorio.

Izgradnja šetnice na lijevoj obali Miljacke jasno prikazuje decenijski trend izvođenja javnih radova. Na tenderu vrijednom 880.000 KM ne poštujući tendersku dokumentaciju i ugovorne obaveze, prema slobodnim procjenama kroz malverzacije je pronevjereno oko 200.000 KM javnog novca.

Na žalost situacija neće biti promijenjena sve dok Zakon o javnim nabavkama ne bude pooštren i dok investitori i izvođači ne budu sankcionisani zbog očiglednih propusta koje kontinuirano plaćaju građani ove države.

Tekst je proizveden u okviru medijskog pool-a Mreže ACCOUNT (Antikorupcijska mreža organizacija civilnog društva)

Napiši komentar