fbpx

U svjetlu događanja u Republici Srpskoj tokom posljednjih nekoliko mjeseci, koji se ogledaju u stvaranju atmosfere straha, zabrani javnih okupljanja i najavama donošenja novih ili izmjena postojećih zakona kojima se uređuju neka od osnovnih ljudskih prava, organizacije civilnog društva iznose pet zahtjeva za vlasti i institucije Republike Srpske i pozivaju akademsku zajednicu, javne ličnosti i sve građane i građanke da svojim potpisima podrže ove zahtjeve i pridruže se pružanju otpora kršenju osnovnih ljudskih prava u RS.

Inicijatori su Banjalučki centar za ljudska prava, Helsinški parlament građana Banjaluka, Transparency International BiH, Udruženje građana eTrafika.net, Udruženje građana Oštra nula, Centar za mlade KVART i Centar za informativnu dekontaminaciju mladih Banjaluka.

Ukoliko vi ili vaša organizacija želite takođe da potpišete ove zahtjeve, koji će biti proslijeđeni institucijama RS, možete to uraditi putem OVOG LINKA.

Podrži eTrafiku

Zahtjevi:

1. Mora se prestati sa donošenjem zakonskih rješenja koja ograničavaju uživanje ljudskih prava i građanskih sloboda i koja nisu u skladu sa međunarodnim standardima iz ove oblasti.

2. Ne smiju se limitirati i reducirati javni prostori za mirna i spontana okupljanja i sprečavati okupljanja građana/ki koji traže da se otkrije ko je ubio Davida Dragičevića. U najkraćem mogućem roku ovo ubistvo i nerazjašnjenje smrti ostalih naših sugrađana moraju da se riješe, a počinioci ubistava najstrože kazne.

3. Mora se prestati sa praksom zastrašivanja, prijetnji, etiketiranja i represije.

4. Mora se početi sa departizacijom sistema i usmjeravanjem na ostvarenje potreba svih građana, a ne samo jednog dijela građanstva i interesnih grupa, koje su bliske vlasti.

5. Svaki napad na novinare/ke mora se efikasno i profesionalno istražiti od strane policije, kako bi se kroz djelovanje tužilaštava i sudova kaznili počinioci, a javnosti poslala jasna poruka o nedopustivosti nasilja nad medijskim profesionalcima. Moraju se sankcionisati svi koji u javnom prostoru zabranjuju novinarima dostojanstven i siguran rad, koriste govor mržnje i stvaraju atmosferu linča!

Napiši komentar