fbpx

Izvještaj „Praćenje prava na slobodu okupljanja u Bosni i Hercegovini za 2018. i 2019. godinu“ će se promovisati 11. aprila sa početkom u 12 časova u Socijalno-edukativnom centru u Banjoj Luci (Mladena Stojanovića 6).

Izvor: Saopštenje

Pored izvještaja, tema konferencije je i novi Nacrt zakona o javnom okupljanju Republike Srpske kao i to da li je usklađen sa međunarodnim standardima.

Podrži eTrafiku

Članovi grupe Pravda za Davida će govriti o svojim iskustvima u toku okupljanja na Trgu Krajine u Banjoj Luci.

Takođe, organizacije za ljudska prava će predstaviti svoje zahtjeve vezano za novi nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru, kao i Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima Republike Srpske. Rasprava o oba nacrta je planirana za narednu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske, koja je zakazana za 16. april.

Agenda konferencije:

12.00 Uvod i predstavljanje Izvještaja praćenje prava na slobodu
okupljanja u 2017. i 2018. godini (Ena Bavčić, Civil Rights Defenders)

12.20 Zakonski okvir za javno okupljanje: Usklađenost Nacrta zakona o javnom okupljanju sa međunarodnim standardima (Nina Šeremet, OEBS Misija u BiH)

12.30 Studija slučaja: Pravda za Davida – organizovanje, izazovi i
prepreke. Kako dalje? (Svjetlana Simić Ćućić i Nikolina Učur, Pravda za Davida)

12.40 Press i zahtjevi civilnog društva za bolju zaštitu ljudskih prava i prava na mirno okupljanje (Uglješa Vuković, Dragana Dardić, Goran Zorić, Milica Pralica, Vanja Stokić i Dejan Lučka)

Skup moderira: Milkica Milojević (Klub novinara Banja Luka BH novinara)

Konferencija se završava u 14 časova a ulaz je otvoren i slobodan za sve zainteresovane.

Napiši komentar