fbpx

U dvije podstanarske sobice smjestila se porodica Gašić u banjalučkom naselju Zalužani. Gordana (35) i Željko (46) prehranjuju šestoro djece uz pomoć 140 KM dječijeg doplatka i novca koji Željko zaradi radeći teške fizičke poslove. 

Piše: Vanja Stokić, Foto: Ana Pandžić

Dočekuju nas u dvorištu i upoznaju sa djecom koja trčkaraju okolo. Najstariji sin ima 13 godina, slijedi djevojčica od 10, dječaci od devet, četiri i tri, te djevojčica rođena krajem marta. Iako je vani toplo, u kući se loži vatra, kako bi bebi bilo što ugodnije. Ona bezbrižno spava i ne obazire se na šumove oko sebe.

Podrži eTrafiku

“Ovdje smo već 13 godina, doselili smo se iz Krupe na Vrbasu. Vlasnik kuće je u Njemačkoj, dolazi samo ljeti. Borimo se kako znamo, muž ide u dnevnice i zaradi nešto novca. Problem je stan, tijesno nam je i ima mnogo vlage. Za ostalo se nekako snalazimo, ali nam je najveća želja da imamo svoj krov nad glavom. Da djeca imaju prostora za učenje i igranje. Sada se pojavilo dosta vlage, zimi nam je još gore”, govori Gordana dok nam pokazuje kućerak u kome žive.

Dvije sobe su potpuno obuhvaćene vlagom i taj miris vas zapljusne samim ulaskom u njih. Na zidovima se nalaze fotografije djece, pored su složene njihove đačke torbe. Srećom, svi su zdravi, a troje starijih ide u školu.

“Trudimo se da račune plaćamo redovno, da ne bismo nagomilali dug. Niko nas ne obilazi, nijedna humanitarna organizacija. Predala sam molbu u jednu organizaciju, rekli su da će pomoći paketom hrane, ali se još uvijek niko ne javlja. Nedavno sam predala i zahtjev za materinski dodatak, nadam se tome”, priča nam Gordana.

Iz Centra za socijalni rad Banjaluka kažu da ova porodica ne može koristiti pravo na novčanu pomoć, te se pozivaju na Zakon o socijalnoj zaštiti.

“Pravo na novčanu pomoć može ostvariti pojedinac nesposoban za rad, koji nema vlastitih prihoda ili čiji su ukupni prihodi za izdržavanje ispod nivoa novčane pomoći utvrđene ovim Zakonom, koji nema višak stambenog prostora, koji nema drugu imovinu iz čije se vrijednosti mogu osigurati sredstva za izdržavanje, koji nema srodnike koji imaju obavezu da ga izdržavaju u skladu sa Porodičnim zakonom ili ako ti srodnici zbog invalidnosti i druge objektivne spriječenosti nisu u mogućnosti i sposobni da ga izdržavaju i izvršavaju obavezu izdržavanja”, navode oni, dodajući da su oba punoljetna člana porodice Gašić sposobna za rad, a Gordana se tokom prošle godine prilikom regulisanja jednokratne novčane pomoći nalazila na evidenciji Zavoda za zapošljavanje.

Preživljavaju i pomoću nekoliko kokoški koje uzgajaju. Kažu da bi voljeli imati i svinje, ali nemaju novca da ih kupe. Zatekli smo ih u obradi jednog dijela zemlje, na kome planiraju zasaditi baštu.

“Barem malo povrća da uzgojimo, da ne moram sve kupovati”, objašnjava nam Gordana dok nas ispraća.

Ovoj porodici su trenutno najpotrebnije pelene i hrana za bebe, kao i mlijeko za ostalu djecu. Ističe da im dobro dođe svaka vrsta pomoći. Ipak, najpotrebnije je da dobiju sopstveni krov nad glavom.

1 Komentar

  1. Ovako zive vec 13 godina, a imaju djecu od 13, 10, 9, 4 i 3 godine, i sesto dijete od 1 mjesec. Mnogi bi zeljeli mnogo djece, ali ne da se stvara sirotinja. U ovom slucaju ispada kao da su ih radjali radi neke pomoci u vidu kuce i slicnog. Majka sam i bas zato vidim da ovi “roditelji” nisu roditelji.

Napiši komentar