fbpx

Udruženje/udruga BH novinari i Linija za pomoć novinarima obratili su se danas portparolu Tužilaštva Bosne i Hercegovine Borisu Grubešiću sa molbom da im dostave zvanične informacije Tužilaštva Bosne i Hercegovine a na okolnosti poziva na saslušanje u svojstvu svjedoka, novinara magazina Žurnal Avde Avdića.

Piše: Žurnal.info

“Prema informacijama kojima raspolaže Udruženje/udruga BH novinari i Linija za pomoć novinarima, novinaru Avdi Avdiću je, adresirano na Udruženje ‘Centar za razvoj medija i analize’ stigao poziv da se kao svjedok odazove pozivu u predmetu koji se vodi pred Tužilaštvom BiH, a koji se odnosi na navodni obavještajni upad Republike Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu i vrbovanje državljana BiH za obavještajni rad za potrebe Republike Hrvatske. Kako smo informirani, novinar Avdo Avdić je autor teksta pod nazivom: “KONZUL IVAN BANDIĆ KOORDINIRAO AKCIJOM: Hrvatski obavještajci vrbovali selefije da prenose oružje u mesdžide u BiH”, a nakon objavljivanja članka navodno je formiran predmeta u Tužilaštvu BiH o ovom obavještajnom slučaju. Želimo ovom prilikom upozoriti Tužilaštvo BiH kako prema krivičnom zakonodavstvu BiH, standardima novinarke etike sadržanim u novinarskom kodeksu, te u medjunarodnim dokumentima Vijeća Evrope, OSCE i Evropske federacije novinara, svi novinari i urednici imaju pravo za zaštitu izvora informacija. Niko, pa ni Tužilaštvo BiH, nema pravo prisiljavati novinare na otkrivanje informacija o svojim izvorima! U tom kontekstu, izražavamo javni protest zbog jutrošnjeg saslušanja novinara Avde Avdića u Tužilaštvu BiH, uz napomenom da je nedopustivo focus istrage sa navodnog krivičnog djela “upada Republike Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu i vrbovanje državljana BiH za obavještajni rad za potrebe Republike Hrvatske”, prebacivati na isljedjivanje novinara i traženje informacija o njegovim izvorima”, navode iz Udruženja BH novinari.

Podrži eTrafiku

Također, traže da odgovori da li su, prilikom donošenja odluke o saslušanju novinara Avde Avdića tražili, putem nadležnog suda ili kroz druge pravne instrumente, od vlasnika portala Žurnal da “oslobodi” novinara Avdu Avdića od “čuvanja profesionalne tajne” i podijeli informacije sa nadležnim istražnim tužiteljem u ovom predmetu.

“Pretpostavljamo kako znate da se prema Zakonu o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine (član 82) ‘ne može saslušati (…) novinar u svrhu zaštite izvora informacija…, osim ako je oslobođen te dužnosti posebnim propisom ili izjavom lica u čiju je korist ustanovljeno čuvanje tajne’. Smatramo da ovim postupkom Tužilaštvo BiH vrši nedozvoljen pritisak na novinara Avdu Avdića, te krši njegovo pravo na slobodu izražavanja, koje se odnosi i na slobodu novinarskog istraživanja i prikupljanja informacija, kao i na zaštitu izvora informacija. I ovo nije prvi put da Tužilaštvo BiH saslušava novinare – nedavno je novinarka portala Žurnal Azra Omerović također bila pozvana na davanje iskaza i otkrivanje izvora informacija u vezi sa falsifikovanjem i trgovinom diplomama”.

S obzirom da su se, kako navode, u veoma kratkom vremenskom periodu, ponovila dva slučaja isljeđivanja novinara o njihovom istraživačkom novinarskom radu u vezi sa temama od značaja za javnost, uz vršenje pritsaka na novinare da otkriju izvore informacija, očekujemo da ćete na ovaj naš dopis odgovoriti hitno, te preispitati sve okolnosti kršenja prava novinara kroz rad Tužilaštva BiH, kao pravosudne institucije i kroz postupanje tužitelja, pojedinačno.

Napiši komentar