fbpx

Transparency International (TI) BiH podnio je danas prijave za sukob interesa protiv lidera NDP-a Dragana Čavića i DNS-ovca Nenada Nešića jer istovremeno obavljaju direktorske i poslaničke funkcije.

Piše: Ognjen Tešić

Nešić je, kao vršilac dužnosti direktora Puteva RS izborio poslanički mandat u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, a funkcije se nije odrekao ni nakon što se prihvatio pomenutog mandata.

Podrži eTrafiku

Čavić je na prošlogodišnjim Opštim izborima obezbijedio mandat poslanika u Narodnoj skupštini RS, a 21. februara ove godine imenovan za vršioca dužnosti direktora Elektrokrajine Banjaluka, nakon penzionisanja Seke Kuzmanović. Inače, preduzeće kojim trenutno rukovodi donedavni “ljuti” opozicionar, a danas lider stranke koja je u koaliciji sa vladajućim SNSD-om, je najveće zavisno distributivno preduzeće iz sistema Elektroprivrede RS i ono snabdijeva oko 49 odsto potrošača u Republici Srpskoj.

Nespojive funkcije

Interesantno, na čelu Elektroprivrede, kao vršilac dužnosti direktora, nalazi se Luka Petrović, donedavni gradonačelnik Trebinja, koji istovremeno obavlja i funkciju generalnog sekretara SNSD-a, što je u sukobu Zakona o javnim preduzećima RS, jer je u njegovom članu 11. stav 2, navedeno da „za člana uprave javnog preduzeća ne može biti imenovano lice koje obavlja izvršnu funkciju u političkoj stranci“.

“TI BiH uputio je prijave komisijama za odlučivanje o sukobu interesa protiv Nenada Nešića i Dragana Čavića, zbog nespojivosti funkcija izabranog predstavnika i direktora javnog preduzeća. U konkretnim slučajevima, Nenad Nešić istovremeno obavlja funkciju v.d. direktora Javnog preduzeća ’Putevi Republike Srpske’ d.o.o. Banjaluka i poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, dok Dragan Čavić istovremeno obavlja funkcije v.d. direktora Javnog preduzaća ‘Elektrokrajina’ a.d. Banjaluka i poslanika u Narodnoj Skupštini Republike Srpske. Zakon o sukobu interesa u institucijama vlasti Bosne i Hercegovine kao i Zakon o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske propisuju nespojivost funkcija direktora javnog preduzeća i izabranog predstavnika u vrijeme dok vrše javnu funkciju i šest, odnosno tri mjeseca nakon prestanka javne funkcije. Prijava protiv Nešića upućena je Komisiji za odlučivanje o sukobu interesa BiH, dok je prijava protiv Čavića upućena Komisiji za utvrđivanje sukova interesa u organima vlasti RS”, navedeno je u saopštenju TI.

U saopštenju dalje podsjećaju da je TI BiH prije skoro godinu dana uputio prijavu i protiv Dragana Anđelića, zbog kršenja Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, jer je nakon ostavke sa funkcije zamjenika direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije imenovan na mjesto v.d. izvršnog direktora ZP ‘Rudnik i termoelektrana Gacko’. Međutim, oni ističu da do danas nema rezultata po upućenoj prijavi, s obzirom na to da još uvijek nisu imenovani članovi Komisije za odlučivanje o sukobu interesa ispred Predstavničkog doma i Doma naroda PSBiH.

“TI BiH, stoga, poziva da se što prije formira Komisija kako bi se moglo što prije odlučivati o predmetima sukoba interesa koji su u toku, te apeluje na Komisiju RS da djeluje proaktivno u slučajevima nespojivosti funkcija kako bi se spriječile potencijalne zloupotrebe”, zaključeno je u navedenom saopštenju.

Spašava ih to što su v.d.

Ono što je identično i kod Čavića i Nešića, ali i Petrovića jeste ono “vršilac dužnosti”, za šta se prozvani, ali i oni koji bi o sukobu interesa trebali odlučivati, i “hvataju”. Tako predsjednica Komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti RS Obrenka Slijepčević ističe da, dok god se Čavić vodi kao v.d. ona neće pokrenuti postupak protiv njega.

“U slučaju da bude imenovan za direktora Elektrokrajine Komisija na čijem sam čelu pokrenuće postupak protiv njega te postupiti po zakonskim odredbama i rokovima. Sličan predmet vodimo i protiv Đorđa Popovića, koji je bio direktor RiTE ‘Ugljevik’ (op. aut. u međuvremenu je smijenjen) u trenutku kada je dobio mandat u Narodnoj skupštini RS”, ističe Slijepčevićeva.

Dok se za Čavića, koji je direktorsku funkciju preuzeo tek nedavno, pomenuto obrazloženje možda i može da “pije vode”, šta reći za Nešića, koji je vršilac dužnosti duže od dvije i po godine (imenovan u julu 2016.), što znači da se zakon može zaobići na mnogo načina. Zašto onda pomenuti ne bi ostali v.d. u toku trajanja čitavog poslaničkog mandata?

Nešićev mandat u PDPS BiH verifikovan je 6. decembra prošle godine što znači da je u sukobu interesa više od tri mjeseca, ali za sada nije bilo posebnih reakcija na ovu činjenicu. On je krajem novembra prošle godine rekao da će razmisliti da li će prihvatiti poslanički mandat ili ostati na čelu Puteva RS. U međuvremenu je i prihvatio mandat i ostao na direktorskoj poziciji a na ovu temu više nije želio da daje bilo kakve komentare.

O sukobu interesa izabranih predstavnika u republičkom parlamentu portal eTrafika je u više navrata pisao, a opširniji tekst na pomenutu temu možete pročitati OVDJE.

eTrafika.net

Napiši komentar