fbpx

Savjetodavna linija Plavi telefon danas obilježava šest godina postojanja.

Izvor: Saopštenje

Od njegovog pokretanja Plavi telefon je zazvonio više od 9.000 puta, a oko 70% poziva prema bilo je upućeno od strane djece i mladih. Više od 90 volontera je prošlo obuku za savjetnika na Plavom telefonu i na taj način se stavili na raspolaganje svakom djetetu u Bosni i Hercegovini.

Podrži eTrafiku

Plavi telefon je usluga Udruženja Nova Generacija, koja je pokrenuta 18. februara 2013. godine sa željom da bude na usluzi djeci koja se suočavaju sa nekim od oblika nasilja i žele anonimno da ga prijave. S obzirom na pozivanja djece koja nisu žrtve nasilja, ali imaju problem koji ih muči i žele sa nekim da razgovaraju o tome, usluga Plavog telefona je proširena i na pružanje podrške i savjeta, svoj djeci u Bosni i Hercegovini koji imaju problem koji ih muči, a trenutno ne vide rješenje istog.

Zahvaljujući prijateljstvu sa kompanijom Mtel, pozivi prema Plavom telefonu su potpuno besplatni bez obzira iz koje mreže u BiH ostvaruju pozive. Besplatan broj savjetodavne linije je 080 05 03 05, a linija je aktivna svakim radnim danom od 09 do 17h.

Osim putem telefona, djeca mogu da se obrate i e-mailom, te preko web stranice www.plavitelefon.ba, na kojoj mogu da pronađu i korisne informacije o različitim temama.

Da bi što više djece upoznali sa postojanjem ove savjetodavne linije, informacije o Plavom telefonu se mogu naći i na FB profilu „Plavi telefon BiH“, i na Instagram profilu „plavi_telefon_bih“.

Rad linije je podržan i od strane Mediaboarda, Metromedie, Ježurka, ali i ostalih pojedinaca koji su prepoznali važnost postojanja ovakve linije, te su pružili podršku u skladu sa svojim mogućnostima.

“Nadamo se da će u budućnosti rad Plavog telefona biti još više prepoznat, te da ćemo dobiti potrebnu podršku za realizaciju našeg cilja, da Plavi telefon bude dostupan 24 sata i da svako dijete u BiH zna za broj Plavog telefona”, poručuju iz Nove generacije.

Napiši komentar