fbpx

Deseti februar rok je udruženju građana “Kerber” da isprazni boksove u kojima je devet godina čuvalo napuštene pse, te napusti gradski prostor na banjalučkim Rakovačkim barama. Kako kažu iz ovog udruženja, većina pasa je zbrinuta i uskoro će otići u svoje privremene domove, dok je neriješen status za još dva njihova štićenika. Ono što im je trenutno najpotrebnije jeste stalan dom za ove pse.

Piše: Vanja Stokić

Problem je nastao u decembru 2018. godine, nakon svađe članova udruženja sa Gradskom upravom Banjaluka. Ubrzo je iz Gradske uprave saopšteno da “Kerber” nelegalno koristi ovaj prostor, jer je ugovor potpisan sa Kinološkim društvom Banjaluka, koje nije vlasnik zemlje.

Podrži eTrafiku

“Grad Banja Luka naložio je Udruženju građana ‘Кerber’ ispražnjenje i predaju u posjed bokseva i pripadajućeg zemljišta u Bitoljskoj ulici broj 38, u Banjaluci, iz razloga što Udruženje ‘Кerber’ predmetno zemljište koristi bez pravnog osnova, tj. nema potpisan ugovor o korištenju zemljišta i boksova, sa Gradom Banjaluka”, rečeno je eTrafici iz Gradske uprave.

Istovremeno, predsjednik “Kerbera” Goran Milojević je u izjavama za medije isticao da bi se zbog spornog ugovora Gradska uprava trebala obratiti Kinološkom savezu, te da je ove pse svojevremeno obilazio i predsjednik Skupštine Banjaluka, kojima je donio i donaciju hrane. Takođe, ovo udruženje je redovno pozivano na sastanke i okrugle stolove organizovane u Gradskoj upravi, na temu zbrinjavanja napuštenih životinja.

“Kerberu” nije ponuđen alternativni prostor za zbrinjavanje pasa, jer Grad nije bio u obavezi da to uradi, rečeno nam je iz Gradske uprave, napominjujući da se zemljišta ovog tipa mogu koristiti pod zakupom.

Ovaj prostor, koji devet godina očigledno nije bio potreban Gradu Banjaluka, 26. decembra 2018. godine određen je za gradnju objekata za potrebe Civilne zaštite, vatrogasne jedinice i Centra za obuku spasilačkih jedinica Civilne zaštite.

U roku od sedam dana, udruženje “Kerber” mora pronaći smještaj za pse o kojima brine, a ukoliko vam se neki od njih dopada i želite da ga udomite, javite se na Facebook stranicu “Kerbera” ili broj telefona 065/690-857.

Povezani tekstovi:

Briga o životinjama nema radno vrijeme

Napiši komentar