fbpx

Članovi grupe “Pravda za Davida” okupili su se večeras po 304. put u Banjaluci, te ispred Hrama Hrista Spasitelja zapalili svijeće za ubijenog Davida Dragičevića (21). Istovremeno, njih je nadzirala policija stacionirana na tri mjesta u blizini Hrama, dok su policajci bili prisutni i na Trgu Krajine.

Piše: Vanja Stokić

Prije dva dana policija je sa Trga Krajine tjerala građane koji podržavaju grupu “Pravda za Davida”, ne dozvoljavajući im da tu mirno stoje, dok je dvojicu muškaraca privela zbog odbijanja da se udalje i podizanja pesnice u znak podrške porodici Dragičević. Privedeni su građanin SAD i BiH Zaim Šibić, kao i državljanin BiH i Slovenije Janko Testen. Oni ističu da su u pritvoru doživjeli maltretiranje.

Podrži eTrafiku

“Kad smo došli tamo pozvao sam se na američko državljanstvo i bili su korektni dok nisu pregledali novčanik i našli ličnu kartu BiH. Onda je počela tortura i maltretiranje. Sve što sam potpisao bilo je pod prisilom”, kazao je Šibić novinarima, najavljujući žalbu ambasadama.

Dok su građani stajali u dvorištu Hrama i palili svijeće, preko puta su bila parkirana tri policijska auta, dok su u ulici pored Hrama stajali policajci. Kao i sinoć, policajci su bili prisutni i na Trgu, njih devet raspoređenih u dvije grupe. Sinoć je sa njima bio i službeni snimatelj, koji dokumentuje sve učesnike nereda. Ipak, građani se nakon paljenja svijeća sinoć nisu zadržavali na Trgu.

1 Komentar

  1. Ovo je postala policijska drzava..Sramotno i zalosno da tako postupaju sa narodom.Ovo je Diktatura a nijedna se Diktatura nije odrzala pa nece ni ova.Pravda za Davida i svu decu!Pravda za narod Banja Luke Podrska iz Nemacke

Napiši komentar