fbpx

IT Girls, inicijativa nastala iz želje da djevojčice, djevojke i žene postanu vidljivije u IKT svijetu, udružila je snage sa Bit Alijansom i zajedno su pokrenuli crowdfunding kampanju sa ciljem nabavke Arduino setova za škole i održavanje radionica za djevojčice u osnovnim školama.

Izvor: Saopštenje

“Pitali smo djevojčice kako žele učiti informatiku u školama, a najčešći odgovor je bio – na zanimljiv i praktičan način, kroz vježbe! Jedna od platformi koja upravo to omogućava je Arduino. IT Girls želi omogućiti djevojčicama da ovu kompjutersku platformu koriste u školama koje pohađaju. Cilj nam je da djevojčice istražuju i grade svijet oko sebe, te da inspirišu druge”, poručuju iz IT Girls, ističući porazne statistike kada je riječ o učešću žena u brzorastućem IKT sektoru.

Podrži eTrafiku

Naime, kad je riječ o radnom tržištu i IKT-u, istraživanja u EU i BiH su pokazala da je, s obzirom na brzi razvoj tehnologije i njene primjene na druge ekonomske i društvene sfere, potražnja za radnom snagom u ovoj industriji i dalje velika. Prema posljednjim istraživanjima, u Evropi ima četiri puta više muškaraca nego žena sa diplomom u IKT oblastima. Udio muškaraca koji rade u digitalnoj industriji je 3,1 puta veći od udjela žena.

Istraživanja i rad na terenu su pokazali da dječaci i djevojčice imaju jednak pristup tehnologiji – koriste računare, mobitele… Međutim, evidentno je da se djevojčice rjeđe odlučuju da studiraju oblasti informaciono komunikacionih tehnologija i da se time bave.

„Namjeravamo da pružimo mogućnost za djevojčice u najmanje 6 škola širom BiH da se upoznaju sa osnovama robotike i programiranja. Ako im damo platforme i naučimo ih kako da ih koriste, one će prvo praviti svoje projekte, a onda učiti druge djevojčice i dječake kako da programiraju, a pritom se sjajno zabaviti i družiti. Arduino setovi zatim ostaju u školama, nastavnici i nastavnice dobijaju sredstvo za interaktivniju nastavu, a časovi informatike poprimaju zabavniji karakter. Hvala svima koji su podržali kampanju, finansijski i dijeljenjem informacija, jer već sada znamo da ćemo organizovati bar 3 radionice“, izjavila je Tanja Madžarević, koordinatorica IT Girls inicijative.

Kako je istakla Madžarević, da bi opremili 6 škola i održali 6 radionica za 120 djevojčica potrebno je 9,125 USD. Kampanja traje do 30. novembra, a u prva 24h od objave kampanje su uspjeli prikupiti skoro 60% sredstava. Ukoliko se trend uplata nastavi, IT Girls će povećati broj škola u kojima će se održati radionice.

Iako ne prednjače u IKT sektoru, žene definitivno prednjače u stopi nezaposlenosti u BiH (23,1% za žene, a 18,9% za muškarce), u omjeru neaktivnih osoba u BiH 60,2% čine žene.

Prijeka potreba za radnom snagom u IKT sektoru, i činjenica da naše društvo postaje sve više digitalizovano, predstavlja nove obrazovne i profesionalne mogućnosti u kojima su žene još uvijek nedovoljno zastupljene. IT Girls zbog toga pozivaju sve da se uključe i omoguće da djevojčice dobiju potrebna digitalna znanja u oblasti elektronike i informatike tako što će podržati crowdfunding kampanju objavljenu na platformi Indiegogo.

Napiši komentar