fbpx

Ulice Banjaluke zagađene su stotinama predizbornih plakata koji se nalaze na banderama, autobuskim stanicama, drveću, potpornim zidovima, prozorima, napuštenim objektima… Iako je to nezakonito, političke stranke su i ove godine iskoristile svaki slobodan dio javne površine kako bi reklamirali svoje kandidate.

Piše: Vanja Stokić

Kako je propisano u Odluci o javnom oglašavanju na području grada Banjaluke, “političko oglašavanje može se vršiti samo u periodu proglašene predizborne kampanje, i na samo za to predviđenim prostorima za plakatiranje (info-panoi, info-stubovi), na sopstvenim (privremenim i pokretnim) propagandnim panoima, pokretnim ogradama i žardinjerama, i na zakupljenim prostorima pravnih i fizičkih lica”. Za nepoštovanje ovih propisa predviđene su kazne od 500 do 7.000 KM za pravna lica, kao i kazne od 100 KM do 1.000 KM za fizička lica.

Podrži eTrafiku

Gradska uprava Banjaluke nije eTrafici dostavila tražene podatke o broju prijava građana po osnovu lijepljenja predizbornih plakata na nedozvoljenim mjestima, kao ni šta je preduzeto povodom njih. Nismo dobili ni informacije da li su kažnjeni ijedna stranka ili pojedinac zbog ovog prekršaja, niti koji je postupak utvrđivanja odgovornosti.

Tokom protekle tri sedmice, autorka ovog teksta poslala je više od 50 prijava Gradskoj upravi Banjaluka, koje se odnose upravo na lijepljenje preizbornih plakata na nedozvoljenim mjestima. Prijave su poslate putem aplikacije Građanska patrola, koju je Gradska uprava kreirala kako bi stanovnici Banjaluke mogli brzo i jednostavno da prijavljuju nepravilnosti na području ovog grada. U redovnim izvještajima o funkcionisanju Građanska patrole, te aktivnostima koje su preduzimane na osnovu prijava građana, nijednom se ne pominju prijave zbog lijepljenja plakata na nedozvoljenim mjestima.

Plakati koje je autorka ovog teksta prijavila i dalje stoje na površinama koje nisu namijenjene za njih.

Građani su se odlučivali i da direktno političkim kandidatima prenesu svoje nezadovoljstvo zbog oglašavanja na mjestima koja nisu predviđena za to, ali povratnu reakciju nisu dobili. Tako je Bojan Veselica pisao Drašku Stanivukoviću.

“Pored svih kritika koje upućujete organima po pitanju uređenja gradskih površina, infrastrukture i saobraćajnica, svi rasvjetni stubovi, električni ormarići, stabla, trotoari i zidovi su oblijepljeni Vašim plakatima. Mislim da je to sramota od Vas i da to nije primjer koji treba da dajete mladim ljudima koji Vas prate i poštuju. Od Vas sam očekivao inteligentiji način vođenja predizborne kampanje umjesto onog koji će građane koštati mnogo novca. Ljepilo za tapete kojim se plakati lijepe uopšte nije lako očistiti i to ruglo će ostati godinama“, napisao je Veselica Stanivukoviću.

Odgovor nije dobio, iako je poruka ubrzo pročitana.

PDP-ov kandidat za Narodnu Skupštinu Draško Stanivuković potpuno je, između ostalih površina, okupirao cijelu jednu ulicu u Banjaluci. Svaka bandera, drvo i autobuska stanica u ulici Vuka Karadžića, sa jedne strane ulice, oblijepljeni su likom Stanivukovića.

Plakati sa Stanivukovićevim likom, ili barem ono što je ostalo od njih, narušavaju izgled i jednog od potpornih zidova u Zelengorskoj ulici, koja vodi prema Univerzitetsko-kliničkom centru.

Ipak, sa druge strane ulice Vuka Karadžića, na semaforu kod Narodnog pozorišta i na drvoredu pod Univerzitetsko-kliničkog centra, nezakonito su polijepljeni plakati Ujedinjene Srpske.

Zanimljivo je da je DNS tokom svoje kampanje isticao riječ ODGOVORNO, ali se nije libio da svoje reklamne plakate lijepi po banderama. Složioćete se, to baš i nije odgovorno ponašanje prema zajednici.

Takođe, DNS-ov poziv za javni skup pronašli smo i na autobuskoj stanici na Paprikovcu, tamo gdje bi trebao stajati red vožnje.

Na nedozvoljenim mjestima nalaze se i plakati vladajuće stranke, SNSD-a. Oni su polijepljeni na bandere, drveće, kao i objekte koji se ne koriste.

Ista situacija je i sa Socijalističkom partijom, čiji plakati stoje na prozorima, drveću, autobuskim stanicama.

Za ove namjene iskorišten je i potporni zidić kod kružnog toka na Laušu, jedno od najprometnijih mjesta u Banjaluci. Na njemu se nalaze većinom plakati vladajuće koalicije.

Ova praksa nije mimioišla nijednu političku partiju, pa su se na nedozvoljenim mjestima našli i plakati SDS-a i NDP-a, ali i ostalih kandidata na ovogodišnjm izborima. Pažnju ekipe eTrafike privukla je drvena konstrukcija okačena na banderu u Zelengorskoj ulici, na kojoj se nalaze plakati Vlade Đajića, koji je dospio u žižu javnosti prilikom reklamiranja političke kampanje putem zdravstvenih kampanja Kliničkog centra, čiji je direktor.

Kada izbori budu završeni, ovi plakati će i dalje stajati na našim ulicama. Hoće li se oni koji su ih lijepili udostojiti da ih i uklone? Dosadašnje iskustvo nam ne dopušta da se nadamo tome.

Napiši komentar