fbpx

Novinari iz Banjaluke okupili su se danas ispred Palate predsjednika Republike Srpske da bi podržali kolegu BN televizije Vladimira Kovačevića, koji je sinoć brutalno pretučen ispred svoje zgrade u Banjaluci. Novinari takođe od institucija traže hitno pronalaženje i procesuiranje napadača.

Piše: Vanja Stokić

Kovačevića su dvojica napadača pretukla metalnim šipkama, a on se od sinoć nalazi na Kliničkom centru. Prema riječima šefa dopisništva BN televizije u Banjaluci Željka Raljića, Kovačević je dobio više udaraca u glavu i tijelo, te mu je povrijeđeno uho.

Podrži eTrafiku

“Sinoć je hospitalizovan i u dobrom je zdravstvenom stanju. Urađane su sve neophodne medicinske pretrage, nema lomova kostiju niti krvnih podliva opasnih po život. Danas će biti odrađen plastični zahvat na Klinici za uho, grlo i nos”, kazao je Raljić, koji je napad na kolegu okarakterisao kao klasičnu sačekušu.

Vladimir Kovačević po prijemu u Klinički centar

Kovačevića je jutros u bolnici posjetio predsjednik RS Milorad Dodik, na čemu mu Raljić zahvaljuje, ali naglašava da će novinari biti zahvalniji kada prestane da ih proziva, da im prijeti, te da ih označava kao neprijatelje RS.

“Milorad Dodik osim formalne podrške u ovom trenutku može da prekine da širi atmosferu straha i mržnje, da prestane da poziva na linč novinara. Novinarska zajednica će ostati jedinstvena bez obzira na sve što se bude dešavalo. Što se tiče policije RS, onim što je do sada učinjeno nismo zadovoljni. Ni ova istraga nije temeljna i smatramo da ono što se sinoć dogodilo nije ništa drugo do poruka novinarima u RS. BN televizija daje MUP-u RS rok od 48 časova da radi svoj posao, a onda ćemo ih pozvati na razgovor da vidimo šta mi možemo da ponudimo njima i šta oni mogu da odgovore nama”, kazao je Raljić.

Novinar Milorad Milojević upitao je da li se metalnim šipkama danas tuku sloboda izražavanja, sloboda novinarstva i sloboda kretanja.

“Došli smo ovdje zgroženi onime što se dogodilo našem kolegi i prijatelju Vladimiru Kovačeviću. Narod koji nesporazume rješava šipkama nikada nije daleko dogurao. Došli smo iz svih redakcija da zatražimo od institucija da što hitnije otkriju počinioce ovog nedjela i da ih primjereno kazne. Napadi političara, biznismena i svih drugih na novinare i medije treba da prestanu. Novinari nisu protiv sistema, oni su za sistem, ali pravičan i jednak za sve. U novinarstvu se sve rješava dijalogom i zato ne želimo sistem u kome se stvari rješavaju nasiljem samo zato što se nekome ne sviđa šta, kako i za koga radimo. Došli smo da kažemo da nećemo ćutati i dozvoliti da nas anonimni nasilnici spiječavaju u obavljanju posla. Tražimo da nam se obezbijede sloboda govora i sloboda kretanja, kao i da se konačno napadi na novinare počnu kvalifikovati kao napadi na službena lica”, istakao je Milojević, dodajući da novinari od policije očekuju izvještaj o tome kako se vodi istraga i kako je sinoć vođen uviđaj, a od kolege Kovačevića očekujemo da što prije ozdravi i ne odustane od poštenog bavljenja novinarstvom.

Predsjednik Kluba novinara Banjaluka Siniša Vukelić je u ime udruženja BH novinari Kovačeviću obećao bezrezervnu podršku.

“Stavljamo mu na raspolaganje pravnu pomoć, razmotrićemo mogućnost finansijske pomoći iz našeg Fonda solidarnosti. Očekujemo od policije da hitno pronađe počinioce, mislimo da je rok do kraja sedmice sasvim realan da izađu sa nekim konkretnim informacijama. Odugovlačenje zaista nećemo tolerisati, granica je pređena. Pozivamo medije u BiH da sutra objave baner, flajer ili video isječak sa natpisom STOP NASILJU NAD NOVINARIMA”, kazao je Vukelić.

Napad na Kovačevića je 41. napad na novinare u ovoj godini, što je više od jednog napada sedmično, kaže predsjednik BH novinara Marko Divković.

“Meni ovo liči na organizovani teror linije 3P – politika, pravosuđe, policija. Ovo je odavno prevršilo svaku mjeru, kolega Vladimir je protiv sebe imao naručene siledžije i ovo je pokušaj ubistva. Nemam optimističnih naznaka da će se ovom prilikom nešto riješiti, iskustva iz prethodnih slučajeva ne daju povoda za to. Mi smo očigledno svi već sa metom na čelu, odavno su nas obilježili za odstrel”, istakao je on.

Napad je osudila i Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, koja predstavlja više od 8.000 članova, a kolege iz Banjaluke podržali su i novinari iz Trebinja, uz poruku “Danas je to Vladimir Kovačević, a sutra može biti bilo ko od nas”.

Redakcija portala eTrafika.net najoštrije osuđuje jučerašnji napad na kolegu Kovačevića, te apeluje na institucije da što prije pronađu napadače i njihove nalagodavce, te da ih propisno kazni.

Napiši komentar