fbpx

Porodica Selić pronašla je svog porodičnog psa svezanog vojničkim kaišem, te isječenog nožem preko leđa i vrata, sa ubodnom ranom u predjelu trupa!

Piše: Nataša Tomić

UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE

Podrži eTrafiku

Ženka tornjaka po imenu Beta u ovakvim stanju pronađena je nedaleko od porodične kuće, a odmah joj je pružena i veterinarska pomoć, te se sada oporavlja.

„Supruga i ja smo prvi i jedini povratnici u selo Bosanski Osredci, udaljenom 30 km od Drvara, koje pripada Unsko-sanskom kantonu. Selo je poprilično zabačeno i najčešće svraćaju lovci. Posljednjeg dana jula smo u ranim jutarnjim časovima, nedaleko od porodične kuće, pronašli svog psa, ženku tornjaka, sa vojničkim kaišem oko vrata, izrezanu po leđima i vratu i ubodnom ranom u predjelu trupa. Oslobodili smo je kaiša, prenijeli do kuće i obavijestili veterinara i policiju. Obzirom da je put do sela izuzetno loš, nismo se usudili da je u takvom stanju transportujemo do veterinarske stanice, jer smo procijenili da bi dodatno truckanje bilo kobno po nju. Veterinar nam je izašao u susret i došao do nas. Na kraju se ispostavilo da je odluka bila ispravna. Beta je veterinarski zbrinuta, dobila je neophodnu terapiju i hvala Bogu, ostala je živa. Takođe, policija je uzela moju i supruginu izjavu i napravila zapisnik“, za eTrafiku govori Petar Selić, vlasnik psa i dodaje da ovo nije prvi put da je nad njegovim psima vršeno nasilje.

Beta sa povredama od noža, foto: porodica Selić

Prije pet godina su njegova dva psa ubijena u neposrednoj blizini njegove porodične kuće.

Pucano je u njih, a do danas niko nije odgovarao za to. Nakon toga, nekoliko puta je pucano na pse, srećom prošlo je bez većih posljedica, pretpostavka je da je cilj bio zaplašiti ih. Nakon ovog slučaja sa Betom sada smo već u strahu i za svoju bezbjednost. Iskreno se nadamo da će policija pronaći počinitelja“, govori Selić za eTrafiku.

Beta sa povredama od noža, foto: porodica Selić

Da li ovo djelo čin lovaca koji su česti na ovom području, ili nekog drugog, nije poznato. Kako nam navode iz Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, slučaj je prijavljen policiji, a istraga se dalje nastavlja.

„Dana 31.07.2018.godine, Policijskom odjeljenju Kulen Vakuf obratio se S.Ž. rođen 1960.godine, nastanjen u mjestu Bosanski Osredci koji je prijavio da mu je povrjeđen pas rase Travnički tornjak. Na lice mjesta upućena je policijska patrola koja je obavila razgovor sa prijaviteljem i koji je izjavio da je dan prije u večernjim satima pas otišao od kuće te da se u jutarnjim satima vratio sa povredama. Od strane dežurnog veterinara pružena je pomoć psu i isti se nije mogao izjasniti od čega su nastale povrede. Po navedenom događaju daljnji rad nastavljaju policijski službenici PO Kulen Vakuf“, kazala nam je Snežana Galić, samostalna inspektorica i portparolka Uprave policije MUP-a Unsko-sanskog kantona.

Beta nakon pronalaska

Prema Zakonu o zaštiti i dobrobiti životinja Federacije Bosne i Hercegovine „zabranjeno je životinju bez opravdanog razloga ubiti, nanositi joj bol, patnju i štetu, mučiti je i namjerno izlagati stresu i strahu“, a propisane kazne su u iznosu od 200 do 200.000 KM, dok je Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja  Republike Srpske propisano da se „novčanom kaznom od 3.000 do 12.000 KM kazni  za prekršaj pravno lice koje je imalac životinje, ako životinju bez razloga ubije, nanosi joj bol, patnju i muči“.

Napiši komentar