fbpx

Život u kući staroj 80 godina, za porodicu Jungić iz Banjaluke postao je nepodnošljiv. Zidovi su prekriveni vlagom, umjesto poda nalazi se beton, a padanje dijelova plafona je svakodnevna pojava.

Piše: Vanja Stokić

Kuća u kojoj žive sagrađena je davne 1939. godine, da bi je zemljotres znatno oštetio 1969. Do danas nije u potpunosti sanirana i potrebna joj je kompletna rekonstrukcija. Život u ovakvim prostorijama jednostavno ne zadovoljava ni osnovne uslove za život čovjeka.

Podrži eTrafiku

U njoj borave majka Goranka i sin Aleksandar (17). Ona je nesposobna za rad, dok je dječak rođen sa poteškoćama u razvoju. O njima se do prije četiri godine brinuo njihov suprug i otac, koji je zbog jako loše situacije sebi oduzeo život.

“Aci ništa nije nedostajalo kada je on bio živ. Hranimo se u Crvenom krstu, svakim danom osim nedjeljom. Želja mi je da nam se popravi kuća, kad moj sin dovede djevojku da se ne stidimo pred njom. Da završi školu i pronađe posao”, kaže Goranka.

Foto: Nova generacija

Želeći da im pruži svjetliju budućnost, udruženje Nova generacija iz Banjaluka pokrenulo je akciju renoviranja kuće porodice Jungić. Za to su im potrebne 42.000 KM, koje još uvijek nemaju.

“Arhitektonski biro ORBIS TECTUM je volonterski uradio predmjer i predračun radova, njihova ukupna cijena je 42.093 KM. U to ulaze svi pripremni, zidarski i izolatorski, gipskartonski, stolarski, molersko-farbarski, keramičarski, podopolagački, krovopokrivački radovi. Takođe su uračunate i hidroinstalacije kao i elektroinstalacije”, kaže nam Željka Ciganović iz Nove generacije.

Foto: Nova generacija

Za sada nemaju sponzore pomoću kojih će uspjeti podariti novi dom ovoj porodici, ali se nadaju da će se situacija uskoro promijeniti.

“Za sada je postoje dogovori za stolariju i elektroinstalacije. Građani i firme mogu pomoći na razne načine, kao što su donacije u materijalu, novčane donacije, volonterski rad pri samoj rekonstrukciji i slično. Svi koji su zainteresovani mogu nas kontaktirati na broj 051 923 270, kao i na email adresu info@novageneracija.org, za novčane donacije tu je račun na ime Udruženja Nova generacija, sa naznakom da se radi o akciji obnove kuće porodice Jungić. Broj računa je 562-099-81-44-44-06-91”, govori Ciganović, te dodaje kako se nada da će radovi početi što prije i završiti prije zime, jer zidovi ove kuće ne mogu podnijeti još jedan snijeg.

Koliko je teška situacija u kojoj se nalazi ova porodica pogeldajte i u videu koji je snimila Nova generacija:

Napiši komentar