fbpx

Tridesetdvije fotografije na temu mira i pomirenja izložene su danas u Američkom kutku u Banjaluci, u sklopu izložbe “Održivi mir u lokalnim zajednicama”.

Piše: Vanja Stokić

Radi se o izložbi koja je do sada organizovana u Modriči, Šamcu, Odžaku i Maglaju, a Banjalučani je mogu pogledati do subote, 19. maja. Ona je realizovana u sklopu projekta “Foto glasovi za mir”, koji sprovodi Helsinški parlament građana Banjaluka, uz podršku Američke ambasade u BiH.

Podrži eTrafiku

“Radi se o izložbi koja je pokretna i koja sadržava fotografije nastale na Boot kampovima za mlade lidere. Njih su snimila 64 srednjoškolca koji su učestvovali u radionicama. Meni je bila čast da budem trenerica na ovom projektu i da gledam reakcije djece, kako mijenjaju svoju svijest i kako napreduju u svom ličnom razvoju. Mir, prijateljstvo i ljubav su bile jedine politike na ovom projektu”, ističe Mirjana Ribić iz Helsinškog parlamenta.

Pored fotografija, na kampovima su nastali i eseji na temu pomirenja, a najveću pažnju privukao je onaj koji je napisao Nemanja Aranđelović.

“Proces pomirenja u BiH je dug, kompliciran, ali ostvariv. Nažalost, ovdje je mir trajno narušen, mi smo jedina nada u put ka njegovom ostvarenju. Nemir i svađu upoređujem sa običnom buhom, jer je malena i sitna, a brza i moćna. Skače od jedne do druge osobe, a tako svađa i nemir započnu u maloj sredini, pa završe na globalnoj razini. Nažalost, u BiH ta buha već dugo skakuće, ostavljajući trajne i duboke ureze. Pomirenje se temelji na različitosti ljudi, stoga se moramo ujediniti u njima”, zapisao je on.

Srednjoškolci su putem fotografija i pisane riječi pokazali kako u BiH vide procese pomirenja, te šta za njih znači održivi mir u lokalnim zajednicama. Jedan od njih, Predrag Zarić, kaže da mu je kamp veoma prijao, kao i da je uticao na promjenu njegovih stavova.

“Stekao sam nove prijatelje sa kojima sam i dalje u kontaktu. Ponovo bih učestvovao bez razmišljanja. Kamp je doprinio u mijenjanju nekih mojih stavova i razmišljanja, tamo smo razgovarali o problemima koje imamo i kako da ih riješimo”, objasnio nam je on.

Projekat “Foto glasovi za mir” traje od juna prošle godine, a njegov cilj je omogućavanje umrežavanja i saradnje mladih ljudi, te promovisanje interetničkog razumijevanja i dijaloga. Organizovana su četiri “Boot kampa za mlade lidere”, gdje su polaznici prolazili radionice o liderstu, komuniciranju, pomirenju, stereotipima i predrasudama, kao i radionice fotografije. Učesnici kampova bili su srednjoškolci iz Doboja, Doboj Istoka, Doboj Juga, Maglaja, Usore, Modriče, Gradačca, Šamca, Domaljevca i Odžaka.

Napiši komentar