fbpx

Oko 500 čuvara rijeka sa Balkana i svijeta okupilo se sinoć na premijeri filma „Plavo srce“ u blizini Konjica. Ovaj film koji prikazuje borbu protiv ubrzane izgradnje hidroelektrana i borbu za očuvanje posljednjih divljih rijeka Evrope, rijeka Balkana.

Film jasno prikazuje da je borba za očuvanje rijeka teška, da ponekad gubimo, ali i da ujedinjeni sve češće pobjeđujemo, poručuju iz Centra za životnu sredinu, koji je organizator dešavanja.

„Ovim filmom smo korak bliže da problematiku hidroelektrana predstavimo svjetskoj javnosti. Ohrabrujuće je što se sve više zajednica budi i glasno bori za očuvanje onog najvrijednijeg što imaju- pitkih i očuvanih rijeka“, kaže Nataša Crnković iz Centra.

Podrži eTrafiku

Ovaj dokumentarni film je dio kampanje Sačuvajmo plavo srce Evrope i predstavlja borbu protiv hidroenergetskih projekata u Albaniji, Makedoniji i Bosni i Hercegovini. Film “Plavo srce” je urađen od strane produkcijske kuće Farm League na zahtjev kompanije sportske opreme Patagonia.

Patagonia je pored filma pokrenula i peticiju koja poziva međunarodne banke da prestanu ulagati u izgradnju hidroelektrana na Balkanu. Film je preveden na 14 jezika, a najavljeno je prikazivanje na preko 500 lokacija u svijetu.

Brana u Idbru predstavlja odličan primjer nemoći čovjeka nad prirodom i zbog toga je bas ova neobična lokacija odabrana za svjetsku premijeru. Brana Idbar je izgrađena 1959. godine u dolini ispod Prenja, na teritoriji Konjica, radi zaustavljanja nanosa u Jablaničko jezero. Uložen trud ali i mnogo novca na kraju je rezultirao ničim, zato što je brana ubrzo nakon puštanja u rad minirana i sada kroz nju nesmetano protiče Bašćica, voda koja je pobijedila ideju čovjeka da je ukroti.

Preko 300 hidroenergetskih projekata je planirano u Bosni i Hercegovini, na skoro svim domaćim rijekama. Takvi projekti donose korist samo pojedincima, dok javnost od njih ima štetu po prirodu, ljude i ekonomiju.

Napiši komentar