fbpx

Ukazujući na mogućnosti djece i mladih sa Down sindromom, te inkluziju u kulturi, Centar “Dajte nam šansu-Zvjezdice” obilježio je današnji Međunarodni dan osoba sa Down sindromom manifestacijom “Ja, sličan tebi, postojim!”.

Piše: Vanja Stokić

Radi se o manifestaciji koja se već sedmu godinu zaredom održava u Banskom dvoru u Banjaluci, a ove godine naglasak je na mogućnostima i sličnostima. Predsjednica Udruženja “Dajte nam šansu – Zvjezdice” Željka Perišić Ninković naglasila je da ovime pokazuju mogućnosti djece i mladih sa Down sindromom. U samom programu su nastupala djeca sa različitim poteškoćama u razvoju, kao i djeca tipičnog razvoja, uz podršku Prve baletske škole Banjaluka i KUD Čajevec.

Podrži eTrafiku

“Oni su vrijedno radili cijelu godinu kako bi nam danas pokazali šta i koliko mogu. Nakon manifestacije je upriličen koktel, na kome su goste služili mladi koji su prošli obuku za konobare u Down sindrom centru”, navela je ona.

Kako kaže, posebno su ponosni na to što su  djeca sa Down sindromom postala vidljiva, pa ljudi na ulici više ne okreću glavu od njih, već u njima prepoznaju ličnost, a ne samo poteškoću koju imaju. Ipak, problemi su prisutni kada se govori o porodici, jer je tu sistem u potpunosti zakazao.

“Podrška porodici ne postoji, više puta sam naglasila da nemamo psihologa kome možemo da se obratimo. Prosto se roditelji udružuju i tako razvijaju modele rada koji su nam potrebni”, kaže Perišić Ninković.

Svoju podršku iskazala je i ministarka porodice omladine i sporta u Vladi RS Jasmina Davidović.

“Danas je dan kada svi treba da više govorimo o ovoj temi, da podignemo svijest cjelokupnog društva, koliko je važno podržavati osobe sa Down sindromom i pomoći im da se uključe u društvo. Trebamo više pažnje posvećivati osobama koje nisu tipične i u puno aspekata imaju nešto ljepše i osjećajnije u sebi. Imaju osmijeh koji je vedar i daje energiju”, naglašava ona.

U ime Grada Banjaluka, prisutnima se obratio potpredsjednik Skupštine Saša Čudić, koji je izrazio zadovoljstvo što Grad podržava ovo i druga udruženja koja se bave radom sa djecom sa poteškoćama u razvoju.

[post_ender]

Napiši komentar